Pressmeddelanden

  • Avgift för ansökan om skyddad beteckning slopas

    Livsmedelsverket tar bort avgiften för att ansöka om skyddad beteckning för ett livsmedel. Förhoppningen är att fler företag därmed ska ha möjlighet att ansöka om skyddade beteckningar för olika livsmedel.

    2024-12-16 - Pressmeddelanden

  • Matsvinnet minskar för långsamt

    Matsvinnet minskar för långsamt, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Reviderade siffror visar också att minskningen i hushållen från 2020 till 2023 var mindre än man tidigare trott. Om Sverige ska ha möjlighet att nå sina mål och halvera matsvinnet måste takten öka – både i hushållen och andra delar av livsmedelskedjan.

    2024-12-13 - Pressmeddelanden

  • Efsa välkomnar synpunkter på ny riskvärdering av fluorid

    Ett förslag till vetenskaplig bedömning av ämnet fluorid finns nu att ta ställning till på den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsas webbplats.

    2024-12-12 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket inför ny modell för att följa upp svensk livsmedelskontroll

    Livsmedelsverket inför en ny modell för att följa upp och förbättra livsmedelskontrollen i Sverige. Uppföljningsmodellen bygger på ett antal indikatorer och ett index, som ska hjälpa till att mäta och följa upp att svensk livsmedelskontroll är riskbaserad, verkningsfull och rättssäker.

    2024-12-11 - Pressmeddelanden

  • Matsvinnet större under julen

    Var tredje person slänger mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags. Fisk och julskinka är den mat vi slänger mest av. God planering och bättre förvaring kan bidra till att mindre mat hamnar i soporna.

    2024-12-09 - Pressmeddelanden

  • Många sökte medel i pilotprojekt om investeringsstöd för livsmedels- och dricksvattenberedskap

    Nu är det klart vilka som får ta del av investeringsstöd i Livsmedelsverkets pilotprojekt för att stärka beredskapen inom dricksvattenförsörjning och offentliga måltider. Totalt 229 kommuner och regioner sökte stöd för att göra investeringar och 37 av dem får nu del av stödet.

    2024-12-06 - Pressmeddelanden

  • Mindre PFAS, salt och dioxin i maten

    Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning visar på positiva trender med minskade halter av salt, dioxin och PFAS i maten vi äter. − Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

    2024-12-05 - Pressmeddelanden

  • Företagens förtroende för Livsmedelsverket är fortsatt högt

    Allt fler företag, 78 procent, känner till Livsmedelsverket och tre av fyra livsmedelsföretag har högt eller ganska högt förtroende för Livsmedelsverket. Det visar en mätning av myndighetens förtroende som genomfördes under hösten 2024.

    2024-12-02 - Pressmeddelanden

  • Krav på att restauranger kan informera gäster om köttets ursprung

    Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.

    2024-11-29 - Pressmeddelanden

  • Ny europeisk bedömning - Sackarin fortsatt säker som tillsats och den acceptabla dagliga intagsnivån höjs

    Sötningsmedlet sackarin har fått en ny bedömning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Bedömningen är att sötningsmedlet är säkert för människor och att ingen koppling till cancer kan göras. Efsa höjer också gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss per dag utan fara för hälsan, den så kallade acceptabelt dagligt intag-nivån (ADI).

    2024-11-26 - Pressmeddelanden