Internationella matsvinnsdagen

Banner  2022 för internationella matsvinnsdagen som är instiftad av FN

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Livsmedelsverket brukar uppmärksamma dagen genom att presentera nya spännande insikter om matsvinnet i Sverige samt via egna kampanjer och informationsmaterial. 

Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen. 

Svenska hushåll en viktig målgrupp

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan. 

Livsmedelsverket uppmärksammar matsvinnet och dess konsekvenser i hopp om att  fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat. Samtidigt vill vi bidra med konkreta och praktiska tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn, bland annat genom att använda sina sinnen för att avgöra om maten går bra att äta. Många tips handlar också om hur du kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet.

Nedladdningsbart material

Till matsvinnsdagen har vi uppdaterat vårt kommunikationsmaterial, varav allt är öppet att använda och gratis för alla.

Via länken nedan hittar du material (digitala annonser, affischer, bordspratare) kopplat till flera av våra kampanjer, såsom Hacka maten, Matsvinnsberget, förvaring av frukt och grönt samt en enklare informationsfolder om matsvinn.

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets  presstjänst 018-17 53 40

Senast granskad 2022-09-26