Hygien när du lagar mat - lättläst

Här kan du läsa om hur du ska göra
för att hålla god hygien i köket när du lagar mat.
Det minskar risken för att någon ska bli sjuk av maten
och gör så att maten håller sig fräsch längre.

Att hålla god hygien i köket betyder att du är noga med
att tvätta händerna, diska alla köksredskap och skärbrädor
som du använder, och att städa köksbänken.
Den vanligaste orsaken till att människor blir sjuka av mat
är att det är dålig hygien i köket.
Dålig hygien leder också till att maten inte håller så länge.
I Sverige slänger vi väldigt mycket mat i onödan,
bland annat på grund av dålig hygien.

Tvätta händerna noga

När du lagar mat ska du tvätta händerna med tvål och vatten.
Det är det bästa sättet att skydda dig och andra
från att sprida magsjuka.

Gör så här:

  • Ta av dig ringar och andra smycken.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat.
  • Tvätta händerna direkt efter att du har tagit i rått kött
    eller rått fågelkött.
  • Torka händerna noga med papper eller en ren handduk.

Om du har rena händer när du lagar mat
så håller också maten längre.
Det gör att du inte behöver slänga lika mycket mat.

Tänk på det här när du lagar mat

Det finns några saker som är viktiga att tänka på
för att hålla en god hygien i köket,
så att du själv och andra inte blir sjuka av maten som du lagar:

  • Laga inte mat till andra om du har magsjuka
    eller om du nyss har haft det.
  • Om du har infekterade sår eller eksem på händerna
    ska de inte komma i kontakt med mat
  • Använd bara rena och torra skärbrädor, knivar
    och andra köksredskap när du lagar mat.
  • Håll rent på köksbänken där du lagar mat.
  • Använd hushållspapper i stället för disktrasan
    om du behöver torka upp köttsaft.
  • Diska med diskmedel och vatten, torka alla köksredskap,
    till exempel knivar och skärbrädor,
    när du har använt dem till rått kött och fågelkött,
    innan du använder samma saker för att
    laga annan mat.
    Detta är särskilt viktigt för mat
    som inte ska värmas eller kokas till exempel sallad.
  • Lägg inte färdig mat på samma fat som du har haft
    rått kött tidigare – diska och torka fatet först.
  • Skölj sallad och grönsaker innan du äter dem.

Det finns bra och dåliga bakterier i mat

Det är många olika bakterier, virus och parasiter
som kan finnas i mat.
Många finns naturligt i maten
och påverkar inte dig som äter den.
Det finns också bakterier som tillverkarna själva tillsätter i maten
till exempel i filmjölk och ost.

Men en del bakterier förstör maten
och några bakterier gör oss människor sjuka.
Det är för att få bort dåliga bakterier, virus och parasiter
som det är viktigt att hålla god hygien i köket.

Senast granskad 2024-11-12