Sukralos

Sukralos är mycket sött och används bland annat i läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Hälsan påverkas inte av den mängd sukralos du får i dig enligt de utvärderingar som gjorts.

Vad är sukralos?

Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

Var används sukralos?

Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Kan sukralos vara farligt?

Nej, enligt de utvärderingar som gjorts påverkas inte hälsan av den mängd sukralos du får i dig.

Det finns ett så kallat acceptabelt dagliga intaget (ADI) för människor. ADI-värdet är den största mängd av ett ämne som en person kan få i sig varje dag under hela sin livstid utan någon risk för hälsan.

Kan sukralos vara skadligt för miljön?

Sukralos är stabilt även vid höga temperaturer. Stabiliteten är en fördel i livsmedelsproduktion men kan vara en nackdel ur miljösynpunkt. Det är inte helt klart hur sukralos bryts ner i miljön, men det återfinns främst i vatten, som sjöar och bäckar. Den mängd sukralos som hittas i dessa vatten är dock liten och förväntas inte skada djur och växter.

Fördjupad information

Senast granskad 2025-01-07