Selleri – allergener att tänka på för företag

Både roten, stjälken och fröna av selleri används i livsmedel. Allergi mot selleri förekommer och det finns därför särskilda märkningskrav för selleri.

Allergi mot selleri

Allergi mot selleri kan yttra sig som klåda i munnen, nässelutslag och svullnader samt andningsbesvär. Även allvarliga anafylaktiska reaktioner orsakade av selleri har rapporterats.

Selleri (Apium graveolens) hör till den botaniska familjen Apiaceae (Umbelliferae). Till samma familj hör morötter, palsternacka, anis, fänkål, kummin, persilja och dill. Proteiner från olika arter inom samma växtfamilj kan vara snarlika. Därför finns det en viss risk för den allergiske att reagera på flera arter inom samma botaniska familj.

I Europa är selleri en relativt vanlig orsak till pollenrelaterad livsmedelsallergi. I norra/mellersta Europa förekommer allergi mot selleri samtidigt med björkpollenallergi. I Sydeuropa ses selleriallergi oftare tillsammans med pollenallergi mot gråbo.

Av selleri används roten (rotselleri), stjälken och fröna. Rotselleri och selleristjälkar används råa i sallader. Roten används också som kokt grönsak, i såser och soppor. Fröna, liksom torkad och mald rotselleri, används som krydda.

Märkning

För att underlätta för den som är allergisk måste det tydligt framgå av märkningen om ett förpackat livsmedel innehåller selleri samt produkter därav. Reglerna finns i Informationsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011).

Från den 13 december 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, kunna uppge om maten innehåller selleri. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap. Regler om detta står i Informationsförordningen samt Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2014:4.

Provtagning och analys av selleri

I Kontrollwiki finns mer information om vad man bör tänka på vid provtagning och analys av allergener. Ackrediterade analysmetoder ska användas i offentlig kontroll.

Selleri kan identifieras med DNA-metoder. Ett positivt resultat med en DNA-analys indikerar förekomst av selleri i provet.

För närvarande finns det inte några proteinmetoder för identifiering eller kvantifiering av selleri i livsmedel.

Allergiska reaktioner/Doser

Det finns numera relativt mycket forskning om hur många allergiker som reagerar vid en viss dos selleriprotein. Mer om detta står i Riskvärderingsguiden, rapport L 2022 nr 13. I sellerikrydda är proteinhalten cirka 4,5 gånger högre än i rå rotselleri.

Senast granskad 2023-10-31