Livsmedelsberedskap - vad är det?

Vi behöver mat och dricksvatten för att samhället ska fungera. Livsmedelsberedskap handlar om att se till att vi har tillgång till mat och vatten även under olika typer av kriser – och i yttersta fall krig. Många behöver bidra i arbetet, från myndigheter och kommuner, till livsmedelsföretag och privatpersoner.

Målet med Sveriges livsmedelsberedskap är att alla ska ha tillräckligt med vatten att dricka och mat att äta även vid kris och krig. Det är inte så enkelt som att bara bygga upp livsmedelslager. Beredskapen behöver stå på flera ben. Livsmedelsberedskapen är också beroende av att andra delar i samhället fungerar. Till exempel transporter, energi, finansiella tjänster, med mera.

Så säkrar vi Sveriges tillgång på mat och dricksvatten

Livskraftigt och robust lantbruk och livsmedelsindustri

För att säkerställa alla har tillräckligt att äta under fredstida kriser och krig behöver Sveriges försörjningsförmåga bli starkare, det vill säga förmågan att upprätthålla den produktion och de tjänster som behövs för att se till att maten når fram till matborden. Det handlar bland annat om att ha livskraftiga företag med beredskap att hantera olika typer av störningar.

Flexibilitet vid brist eller störda leveranser

Sverige kommer även i fortsättningen att vara beroende av omvärlden för import av många råvaror, ingredienser och varor som behövs för produktionen, till exempel utsäde för lantbruket. Därför behöver livsmedelsföretag, kommuner och regioner vara förberedda och flexibla om det uppstår en brist eller störningar i leveranser. Vi behöver också samarbeta med andra länder, för att kunna ge och ta emot stöd.

Beredskapslager för vissa varor

För att upprätthålla livsmedels- och dricksvattenförsörjningen vid omfattande störningar i handeln kan det behövas beredskapslager. Det kan till exempel handla om viktiga varor som utsäde, kemikalier för rening av dricksvatten och avlopp samt förpackningsmaterial. Flera statliga utredningar och beredskapsmyndigheter har lämnat förslag om vilken typ av lagring som kan behövas, bland annat omsättningslager av spannmål.

God beredskap inom andra viktiga samhällsfunktioner

Att samhällsfunktioner som transporter, energi, IT, med flera fortsätter att fungera är avgörande för att säkra livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i fredstida kriser och krig. Därför behövs ett helhetsperspektiv i arbetet med att bygga Sveriges beredskap.

Beredskap på alla nivåer

Livsmedels- och dricksvattenberedskapen måste byggas lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Samtidigt behöver arbetet på de olika nivåerna gå hand i hand. Sverige deltar i internationellt samarbete kring livsmedelsberedskap inom Norden, EU och Nato. Nationellt ger bland annat livsmedelsstrategin, den nationella säkerhetsstrategin och försvarsbesluten en riktning för arbetet. De nationella myndigheterna driver på och stöttar byggandet av en stark beredskap hos regioner, kommuner, företag, dricksvattenproducenter och hushåll runt om i landet. 

Beredskapen utvecklas hela tiden

Livsmedelsberedskap – en prioriterad fråga

Just nu satsas det mycket på livsmedelsberedskapen och Sverige har tagit viktiga kliv framåt. Samtidigt återstår mycket arbete. Att frågan är prioriterad av politiker och andra beslutsfattare och att det finns ett gott samarbete mellan myndigheter och näringsliv ger goda förutsättningar för att stärka beredskapen.

Corona-pandemin, kriget i Ukraina och det förändrade säkerhetsläget har fått fler att inse att livsmedelsförsörjningen är sårbar och att de företag som producerar och distribuerar mat och dricksvatten är avgörande för landets beredskap.

Många utmaningar i arbetet

Det finns flera utmaningar i byggandet av en stark livsmedelsberedskap. Hela livsmedelsförsörjningen med produktion, handel och distribution är komplex och bygger på just-in-time-principen, där varor inte lagras i förväg utan levereras när de efterfrågas. Även om vi producerar mycket av vissa livsmedel här i Sverige, till exempel spannmål, så är ändå mycket av det som finns i våra livsmedelsbutiker helt eller delvis producerat någon annanstans i världen.

Livsmedelsberedskap handlar inte heller bara om mängden mat utan även om vilken sorts mat och näring som vi behöver få i oss för att hålla oss friska.

Vi bygger Sveriges beredskap tillsammans

Många kan och behöver bidra till att bygga upp livsmedelsberedskapen. Därför samverkar Livsmedelsverket med näringslivet, med andra myndigheter inom livsmedelsområdet och med myndigheter som hanterar andra viktiga samhällsfunktioner, som transporter, finansiella tjänster och elektroniska kommu­nik­ationer och post.

Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten

För att arbetet med Sveriges beredskap ska bli mer effektivt har myndigheterna delats in i tio beredskapssektorer. En av dem är sektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten, där Livsmedelsverket är sektorsansvarig myndighet. Myndigheterna i sektorn arbetar tillsammans och med andra sektorer för att stärka Sveriges livsmedels- och dricksvattenberedskap och hela det civila försvaret.

Senast granskad 2023-11-15