Minska på saltet - inte på smaken

Örter

Det går att laga riktigt god mat med mindre salt – men med lika mycket smak! Här är några tips och recept från kocken Stefan Eriksson.

Lättsaltade tips från kocken

  • Salta efter tillagning när maten är upplagd på tallriken, så går det åt mindre salt.
  • Mycket smak av färska örter gör att behovet av salt minskar.
  • Syra och hetta i maten från till exempel vinäger, citrus och ättika förhöjer alla smaker och minskar behovet av salt.
  • Ånga grönsaker istället för att koka dem i vatten, så bibehålls smaken i råvarorna bättre och behovet av salt minskar.
  • Ånga och ugnsbaka mer. Smakerna koncentreras väldigt mycket, saltbehovet minskar och maten upplevs som smakrikare.
  • Med mindre salt i maten känner du den faktiska smaken i råvaror och kan hitta och uppskatta nyanserna bättre.

Stefan Eriksson har tidigare vunnit Årets kock och även skapat menyn till Nobelmiddagen.

Syna saltet logotyp

Syna saltet

Senast granskad 2024-06-07