Allergimärkning - lättläst
De vanligaste allergiframkallande ingredienserna,
så kallade allergener,
ska alltid märkas ut på förpackningen.
Du ska också kunna få information om allergener
i maten på restaurang eller kafé.
Här kan du läsa om EU:s allergenlista och olika märkningar.
Om du är allergisk och råkar äta eller dricka det
som du är allergisk mot kan du få en svår reaktion.
Det finns inget botemedel mot allergi,
utan om du är allergisk måste du undvika det som orsakar allergin.
EU:s allergenlista ställer krav på företagen
För att underlätta för allergiska och överkänsliga personer
har EU tagit fram den så kallade allergenlistan.
Det är en lista med 14 ingredienser och livsmedelsgrupper
som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner.
Om ett livsmedel innehåller något ämne som finns på allergenlistan,
måste det stå extra tydligt i ingrediensförteckningen på livsmedlet.
De här ingredienserna och livsmedelsgrupperna finns på allergenlistan:
- Spannmål som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt eller dinkel och khorasanvete)
- Kräftdjur (räka, kräfta, krabba, hummer)
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
- Nötter (det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel och makadamianöt eller Queenslandsnöt)
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Svaveldioxid och sulfit som konserveringsmedel
- Lupin
- Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
Färdigförpackad mat ska ha en ingrediensförteckning
Om du är allergisk eller har en överkänslighet
bör du alltid läsa ingrediensförteckningen på
förpackningarna noga när du handlar.
Det gäller också livsmedel som du brukar handla ofta,
eftersom innehållet i en produkt kan ändras med tiden.
Alla färdigförpackade livsmedel ska ha en ingrediensförteckning.
I den ska det tydligt framgå om det ingår ingredienser från allergenlistan.
De ska synas särskilt tydligt, till exempel genom
fet stil eller extra stora bokstäver.
Då kan du som är allergisk eller har celiaki enkelt
se om ett livsmedel innehåller ingredienser som du inte tål.
Restauranger och kaféer måste informera
om innehållet i sin mat
Restauranger, kaféer och andra som lagar eller serverar mat
måste kunna informera om allergener i det som de serverar.
Om information inte finns på menyn,
ska personalen kunna berätta om vad maten innehåller.
I så fall ska det stå någonstans, till exempel på en skylt,
att du kan fråga personalen om det du är allergisk mot.
Om du är särskilt känslig – prata med personalen
Om du har särskilt svår allergi kan du få allvarliga reaktioner
av så lite som en nötflisa eller en droppe mjölk.
Sådant kan hamna oavsiktligt i maten på en restaurang,
och då räknas det inte som ingredienser.
Restaurangen behöver därför inte informera om det.
Om du är särskilt känslig bör du därför prata med personalen
och berätta att du till exempel inte tål mat som har
kommit i kontakt med kladdiga redskap.
Tänk också på att mat på bufféer kan vara en risk.
Skolkök måste ha särskilda rutiner
Skolkök och andra som lagar specialkost
måste ha särskilda rutiner.
Det är för att maten som de lagar till allergiker
måste vara lämplig även för de som är särskilt känsliga.
Vad betyder de olika märkningarna?
Livsmedel och produkter som finns att köpa
har ofta olika märkningar som talar om
ifall de är lämpliga att äta för till exempel allergiker.
Vad innebär märkningen ”Kan innehålla spår av”?
Märkningen ”Kan innehålla spår av” betyder att
livsmedlet kan vara förorenad med ett visst allergen,
trots att det inte står på ingrediensförteckningen.
Om du är allergisk kan du behöva undvika livsmedel där det står att
de kan innehålla spår av det som du är allergisk mot.
Var extra uppmärksam på chokladprodukter och bageriprodukter.
Livsmedelsverket har hittat höga halter av
mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i sådana produkter.
Det finns inga gränsvärden för hur mycket allergen som
får finnas i ett livsmedel märkt med ”Kan innehålla spår av”.
Halterna av allergen kan variera från obefintliga till mycket höga.
Och samma produkt kan innehålla olika halter vid olika tillfällen.
Det är frivilligt för företag att märka
sina produkter med ”Kan innehålla spår av”
Det är frivilligt för företag att märka sina produkter
med ”Kan innehålla spår av”.
Märkningen får dock inte vara vilseledande.
Det innebär exempelvis att den inte får användas när
det inte finns någon anledning att ha märkningen.
Ett företag får heller inte använda märkningen som
ett sätt att slippa vara tillräckligt noggranna med
att hålla rent för att undvika föroreningar.
Mörk choklad och bakverk kan innehålla mjölkprotein trots
att produkten saknar ”Kan innehålla spår av”
Om du har svår mjölkallergi kan du behöva
undvika mörk choklad även om den inte har
mjölk i ingrediensförteckningen eller är
märkt med ”Kan innehålla spår av mjölk”.
Livsmedelsverket har nämligen hittat
höga halter av mjölkprotein i mörk choklad och i
produkter som innehåller mörk choklad.
De hade varken mjölk i ingrediensförteckningen
eller var märkta med ”Kan innehålla spåra av mjölk”.
Prata med din läkare eller dietist om du
är osäker på hur svår din mjölkallergi är.
Vad innebär märkningen ”Fri från”
Livsmedel som är märkta med ”Fri från” en viss allergen
får inte ha kommit i kontakt med allergenen.
Sådana livsmedel är säkra att äta även om du
är väldigt känslig för allergenen.
Företag får själva välja om de vill märka ett livsmedel med
”Fri från” en eller flera allergener.
Uppgiften måste dock vara relevant för livsmedlet.
Det är till exempel inte relevant att märka smör som glutenfritt,
eftersom smör normalt inte innehåller gluten.
Det finns särskilda gränsvärden för märkningarna
glutenfri, mycket låg glutenhalt, laktosfri och laktosreducerad eller låglaktos.
Vad innebär märkningen ”Vegan”?
Märkningen ”Vegan” används för att tala om att produkten
inte innehåller några animaliska ingredienser.
Det är frivilligt för företag att märka sina produkter med ”Vegan”.
Tänk på att protein från mjölk, fisk, skaldjur eller ägg
kan hamna i maten oavsiktligt.
Det innebär att även produkter märkta ”Vegan” kan
vara förorenade med exempelvis mjölkprotein.
Ofta är sådana produkter märkta med ”Kan innehålla spår av”.