Erfarenheter från livsmedel- och dricksvattenförsörjning under kriget i Ukraina

Under åren 2022-2025 samlar Livsmedelsverket in erfarenheter och lärdomar av livsmedels- och dricksvattenförsörjningen från den väpnade konflikten i Ukraina.    Kunskapen vävs in i uppbyggandet av en stark livsmedels- och dricksvattenförsörjning och civilt försvar i Sverige.

Eftersom arbetet pågår är informationen inte heltäckande men Livsmedelsverket bedömer ändå att den är relevant för aktörer inom livsmedels- och dricksvattenförsörjning. Slutsatserna baseras på öppna källor samt intervjuer med representanter från organisationer och myndigheter.

Civila samhällets roll

Det civila samhället, i bred mening, har varit mycket engagerat och involverat i det civila försvaret av Ukraina, och en viktig generell lärdom är att det civila samhället har en avgörande roll i att bygga och upprätthålla en stark försvarsförmåga. Hjälp från lokala ideella organisationer, företag och frivilliga individer har varit kritisk för att upprätthålla livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i delar av Ukraina.

Behov av anpassade regelverk

Lagstiftning, kontrollfunktioner och riktlinjer behöver kunna anpassas till de nya förhållanden som kan uppstå till följd av väpnad konflikt. Det kan till exempel gälla ändringar av parametrar i dricksvatten- och livsmedelsregler, lättnader eller andra arbetssätt för tillsyn och kontroll eller regler som rör utsläpp till vatten från avloppsreningsverk. Livsmedelsverket arbetar med att se över lagstiftning och författningar inom vårt ansvarsområde.

Behov av specialister och förmåga att ta emot stöd utifrån

Uppbyggnaden av förstörd infrastruktur i Ukraina innebär ett ökat behov av specialister inom bland annat vatten och avlopp. Ukraina har samarbete med icke-statliga organisationer som UNICEF och internationella Röda Korset och tar emot stöd från omvärlden. Vidare betonas vikten av att kunna tillhandahålla driftpersonal med skyddsutrustning och medel för säker kommunikation, tillgång till skyddsrum på arbetsplatser, samt möjlighet att regelbundet kunna återhämta sig. För att kunna arbeta under krig behövs både utbildning och övning.

Samhällsfunktioner under ett pågående krig

Krig innebär enorma påfrestningar på befolkningen. Krigströtthet, psykiska sjukdomar och trauma är vanliga konsekvenser som ger långtgående effekter på samhället. Att upprätthålla kritiska samhällsfunktioner, men även andra funktioner som representerar det normala livet, är viktigt för att motverka negativa effekter på befolkningen. Försörjningen av dricksvatten och livsmedel är exempel på både kritiska samhällsfunktioner och funktioner som stärker motståndskraften och försvarsviljan.

Gemensamma lägesbilder gör det möjligt att fördela resurser

En annan viktig förmåga för att upprätthålla dricksvatten- och livsmedelsförsörjningen är att ta fram gemensamma lägesbilder på nationell nivå under krig. Bedömningarna används för att prioritera resurser mellan olika behov och fördela tillgänglig personal och materiel där det behövs mest. För att kunna göra det krävs en nationell förmåga (beslut, mandat och organisation) att fördela resurser mellan olika delar av landet – särskilt när områden utsätts för förstörelse från militära aktiviteter.

Konsekvenser efter avslutat krig

Eftersom den väpnade konflikten fortfarande pågår i Ukraina är det svårt att bedöma  effekterna på såväl kort som lång sikt. En stor utmaning kan vara den omfattande miljöförstöring och stora minerade områden som den väpnade konflikten medfört. Vissa minerade områden består av bördiga jordar som är viktiga för Ukrainas jordbruk och exportintäkter. Även enskilda händelser som attacken mot Kakhovka-dammen juni 2023 utplånade enorma ekonomiska och ekologiska värden och översvämmade ett omfattande område.

Redovisas 2025

Under våren 2025 kommer en rapport, med fokus på hur mottagande av stora flyktingströmmar i Ukraina och Polen har påverkat livsmedels- och dricksvattenförsörjning, att  publiceras. 2025 görs även en fallstudie med fokus på krigsförberedelser bland brödproducenter. Fallstudien ska undersöka vilka åtgärder företag vidtagit, vilka av dessa som varit till nytta och vilka åtgärder som brödproducenterna i efterhand har identifierat som nödvändiga för att kunna upprätthålla produktion och distribution under krig. Fallstudien kommer att publiceras hösten 2025.

Kunskapen från hela arbetet vävs in i uppbyggandet av en stark livsmedels- och dricksvattenförsörjning och civilt försvar i Sverige.

Projekt

Senast granskad 2025-01-20