2 - Beredning av förslag
Att bereda, ta fram och förhandla, förslaget från EU-kommissionen är det som tar längst tid i arbetet med att ta fram regler. Och det är nu som Livsmedelsverkets experter behöver veta mer om hur Sveriges stora och små företag, branscher och konsumenter kan påverkas av nya rättsakter.
Att bereda ett förslag är det som tar längst tid i arbetet med att ta fram nya regler. Det är nu EU-kommissionens och medlemsländernas experter inhämtar synpunkter från alla berörda aktörer i samhället och tar fram underlag. Aktörerna kan exempelvis vara företag, branschorganisationer, intresseorganisationer eller konsumenter.
Beredningsfasen kan ta allt ifrån ett halvår upp till flera år. Det beror till exempel på prioriteringar, hur politiskt komplicerad frågan är och om underlaget är tillräckligt för att gå vidare. Frågan analyseras ur ett brett hållbarhetsperspektiv med hjälp av information från vetenskapliga underlag och berörda aktörer. I analysen beaktas relevanta miljömässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser.
Vetenskapligt underlag
Redan i början av processen kan kommissionen ge uppdrag till den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, att ta fram ett vetenskapligt underlag i frågan. Efsas yttrande är ofta en grund för de regler som kommissionen beslutar om.
EU-aktörer
Kommissionen konsulterar ofta också representanter från olika aktörer, till exempel den europeiska livsmedelsindustrin (FDE), konsumentorganisationer (BEUC), European Agri-Cooperatives (COGECA). De har möjlighet att lämna information och synpunkter samt berätta om eventuella konsekvenser de bedömer att förslaget kan leda till.
Ibland ordnar kommissionen gemensamma möten med medlemsstaterna och intressenterna för att underlätta och organisera informationsutbytet.
Svenska intressen
Det är nu som Livsmedelsverkets experter behöver veta mer om hur Sveriges stora och små företag, branscher och konsumenter kan påverkas av nya rättsakter.
I det här steget behövs också annan kunskap som finns på hemmaplan. Det kan till exempel vara att ta reda på vilka halter av ett visst ämne som finns i livsmedel som säljs eller produceras i Sverige (så kallad haltdata).
Aktuella frågor
Ett hållbart livsmedelssystem i EU – initiativ om ny EU-lagstiftning
EU-kommissionen förväntas presentera ett förslag om en rättslig ram för ett hållbart livsmedelssystem innan utgången av 2023 och har inlett förberedande arbete med initiativet.
Initiativet handlar om ny lagstiftning som enligt kommissionen kan komma att omfatta allmänna mål samt definitioner och principer för hållbarhet i livsmedelssystem, ett ramverk för märkning av hållbart producerade livsmedel samt obligatoriska minimikriterier vid offentlig upphandling av hållbart producerade livsmedel.
Översyn av EU:s handelsnormer för jordbruksprodukter
Under hösten 2022 arbetas det med revidering av handelsnormsreglerna för ägg, fjäderfäkött, olivolja samt frukt och grönt. Kommissionen beräknar att reglerna ska vara färdigförhandlade och beslutade innan årsskiftet.
Under våren 2023 förväntas det komma förslag inom vissa av de så kallade frukostdirektiven. De produktområden som förväntas omfattas av revidering är juice, sylt/marmelad, honung och mjölkpulver. Då detta infaller under Sveriges ordförandeskap i ministerrådet kommer Livsmedelsverket ha en aktiv del i arbetet med dessa förhandlingar.
Märkningspaketet - initiativ för översyn av EU:s lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenterna
EU-kommissionen förväntas presentera ett förslag till en reviderad förordning (EU) nr 1169/2011 som ett ”märkningspaket”. De delar som väntas ingå i förslaget är framsidesmärkning (Front Of Pack Nutrition Labelling FOPNL) och näringsprofiler, ursprungsmärkning och datummärkning, som är nyckelåtgärder i strategin Från jord till bord, och märkning av alkoholhaltiga drycker och framsidesmärkning i enlighet med Europas plan mot cancer. Förslaget till en reviderad förordning (EU) nr 1169/2011 var planerat till kvartal 4 2022 men är försenat.
EU-kommissionen har bland annat genomfört offentliga samråd och samlat in vetenskapliga bevis som underlag till förslaget och arbetar nu med konsekvensutredningen och färdigställandet av förslaget. Läs mer på
Ekologiskt
Framtagande av nya och kompletterande regler kopplade till nya eko-förordningen (EU) 2018/848 som började tillämpas 1 januari 2022. Bland annat inom områdena insekter, salt och särskilda regler för kontrollorganen.
Nästa steg i processen är ett fortsatt löpande arbete. Revidering av förordning (EU) 2021/1165 som bland annat styr vilka tillsatser och icke-ekologiska ingredienser som får användas, pågår under hösten 2022. Från 1 januari 2023 ska kontrollorganen utfärda certifikat i TRACES. Reglerna för ekologisk saltproduktion och märkning beräknas vara färdigförhandlade och beslutade runt årsskiftet 2022/2023. När det gäller särskilda regler för ekologiska insekter (både som foder och som livsmedel) räknar kommissionen med att arbetet kan slutföras under 2023.