Goda måltider

 En pusselbit med ordet god.

Att laga god och hälsosam mat som matgästerna tycker om kräver bra råvaror, kunskap och engagemang. Många faktorer påverkar om maten uppfattas som god, inte minst möjligheten att få välja vad man vill äta utifrån sina egna preferenser och behov. Även hur måltiden presenteras och serveras kan ha stor betydelse.

Oavsett om maten lagas från råvaror eller med hjälp av hel- och halvfabrikat bör livsmedlen vara av god kvalitet. Kunskap om råvaror samt vilka matlagningstekniker och metoder som lämpar sig bäst för tillagning av olika maträtter är nödvändig för att maten ska bli god och hälsosam. En arbetsplats som ger möjlighet till utveckling i professionen har bättre möjligheter att locka till sig och behålla kompetent, engagerad och yrkesstolt personal.

Bra mat i förskola och skola är mat som barnen lockas av och tycker om, men som också utmanar deras smaker och preferenser. Med måltiderna kan morgondagens konsumenter få med sig kunskap, intresse och nyfikenhet kring mat och måltider.

Att lägga upp maten vackert så att den ser lockande ut är viktigt för att väcka aptit och intresse – något som är lite extra viktigt i äldreomsorgen och på sjukhus.  Många färger och former gör att vi gärna tar lite mer – det fungerar vid salladsbuffén precis som vid julbordet. Även dofter har stor betydelse för hur vi upplever maten. Ett exempel är nybakat bröd som väcker aptit genom att sprida härliga dofter såväl inne i som utanför restaurangen.

Idag finns flera exempel på öppna kök med bufféservering i direkt anslutning till köket. Det gör det enklare att erbjuda valmöjligheter, att hålla serveringen snygg och fräsch och inbjuder till möten mellan matgästerna och de som lagar maten.

Måltidsmodellen

Senast granskad 2023-06-27