Tillsatser - överkänslighet

Tillsatser är olika ämnen som kan tillsättas till mat för att till exempel öka hållbarheten eller förbättra konsistensen. Det är ovanligt att vara överkänslig mot tillsatser. Reagerar du mot en tillsats beror det oftast på att den är framställd från ett ämne du inte tål.

Vad är tillsatser?

Tillsatser är ämnen med olika teknologisk funktion som används i livsmedel för att till exempel öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel). Tillsatser är antingen naturligt eller kemiskt framställda.

För att en tillsats ska få användas i livsmedel krävs att den har godkänts inom EU. Endast tillsatser som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering blir godkända. Andra tillsatser är alltså förbjudna.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedlet bensoesyra (E210) och dess salter, så kallade bensoater (E211-215, E218-219), kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Bensoesyra förekommer även naturligt i vissa bär och frukter. Höga halter finns framför allt i lingon, hjortron och tranbär. Personer som reagerar på acetylsalicylsyra, som finns i vissa febernedsättande preparat, är oftare överkänsliga mot bensoesyra. Även salicylsyra förekommer i höga halter i hjortron och lingon.

Sulfit förekommer både som konserveringsmedel och antioxidationsmedel. Överkänslighet mot sulfit är framför allt beskriven hos astmatiker. Läs mer under fördjupning nedan.

Citronsyra

Färgämnen

Karmin (E 120), ett rött färgämne, har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som allergisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Rapporter finns om reaktioner mot karmin tillsatt i sprit, yoghurt, druvjuice, surimi, glass och isglass.

Karmin är ett vanligt färgämne i kosmetika. Det kan vara så att man först utvecklar allergi mot karmin i kosmetika och att det senare även ger reaktioner mot karmin i mat. Karmin har beskrivits som orsak till astma, rinnande ögon och snuva vid arbete i färg- och kosmetikafabriker, liksom vid kryddtillverkning och hos bagare och slaktare som hanterat karmin.

Det finns ett fåtal fall beskrivna där det naturliga färgämnet annattoextrakt (E160) har rapporterats som orsak till allergisk chock och respektive astma.

Smakförstärkare

Förtjockningsmedel

Några förtjockningsmedel utvinns ur balj- och ärtväxter. Dessa är fruktkärnmjöl (E410), guarkärnmjöl (E412), dragant (E413), gummi arabicum (E414), taragummi (E417), sojabönshemicellulosa (E426) och cassiagummi (E427). Det finns uppgifter som tyder på att ett fåtal personer med allergi mot sojabönor, jordnötter och/eller andra baljväxter kan reagera mot vissa tillsatser tillverkade av dessa förtjockningsmedel. Miljörelaterad astma och rinnande ögon har rapporterats vid hantering av guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl och gummi arabicum i livsmedelsindustrier. Läs mer via länken nedan.

Fördjupning

Mer fakta om sulfit

Sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter, E nummer 220-224 respektive 226-228, kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. I livsmedel används de som konserveringsmedel för att hämma tillväxt av bakterier och mögel. Sulfiter används också för att förhindra brunfärgning och har blekande effekt. Svaveldioxid kan bildas naturligt i låga halter vid jäsning av vin och öl.

Sulfit är flyktigt och förflyktigas vid upphettning. Överkänslighet mot sulfit kan förekomma hos personer som lider av astma. Sannolikheten att reagera på sulfit är större ju högre halter som finns i ett livsmedel och ju mer som intas.

Märkning


Allergiska reaktioner/doser

De flesta sulfitkänsliga astmatiker reagerar på doser på 20 till 50 mg sulfit. Det finns studier som visar att en del astmatiker har reagerat på doser på 1-5 mg sulfit (motsvarar 3,7 mg fri svaveldioxid).  Inandning från sura och nyöppnade livsmedel kan ge större problem eftersom sulfit lättare förflyktigas i sur miljö.

Mer fakta om azofärgämnen

Vissa azofärgämnen kan ge överkänslighetsreaktioner hos en del personer. De som drabbas är vanligtvis personer som redan har någon form av allergi. Symtomen är hudutslag som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.

Totalt tillåts nio azofärger, se listan nedan. Av dessa får sju i regel användas till nästan alla livsmedel som får färgas. Det innebär att de får användas i till exempel drycker, konfektyr, sylt och godis. Men de är inte tillåtna i baslivsmedel som mjölk, ägg, mjöl, ris med mera.

Några azofärgämnen får bara användas i vissa livsmedel. Dessa är E 123 amarant (rött), som bara får användas till fiskrom och spritdrycker, och E 180 litolrubin BK (rött) som bara får användas till ätlig ostskorpa.

E-nummer Namn
E 102 Tartrazin
E 110 Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
E 122 Azorubin, karmosin
E 123 Amarant
E 124 Nykockin
E 129 Allurarött AC
E 151 Briljantsvart BN, svart PN
E 155 Brun HT
E 180

Litolrubin BK

Senast granskad 2023-08-15