E-information: Direktförsäljning av små mängder vildsvin

Vad gäller för att jägare ska få sälja vildsvin och vildsvinkött till privatpersoner eller att, som företagare, få ta emot vildsvin direkt från jägaren och sälja eller servera vildsvinskött och andra vildsvinsprodukter i sin butik eller restaurang? Lär dig om vilka regler som gäller din verksamhet, vad du behöver tänka på och hur kontrollen går till.

Den här informationen vänder sig till dig som:

  • jagar och vill leverera små mängder vildsvin eller vildsvinskött till privatpersoner eller vill leverera små mängder vildsvin till en lokal detaljhandelsanläggning,
  • har en registrerad detaljhandelsanläggning och som vill ta emot vildsvin direkt från jägare.
  • är livsmedelsinspektör och ska kontrollera jägares leveranser av vildsvin och vildsinskött direkt till konsumenter eller ansvara för kontroll av detaljhandelsanläggningar som tar emot vildsvin direkt från jägare.

Informationsmaterialet ger kunskap om vilka regler som gäller för dig som är jägare eller har en butik eller restaurang, vad du ska tänka på när du hanterar vildsvin och kött av vildsvin för att köttet ska vara säkert och vad du måste göra innan du får starta. Du som arbetar på länsstyrelsen eller på en kommunal kontrollmyndighet får grundkunskaper om bestämmelserna i lagstiftningen och tips om hur du ska utföra kontrollen.

Materialet består av en gemensam introduktion och tre separata delar – Jägare; Detaljhandelsanläggning; Kontrollmyndighet. Efter introduktionen väljer du fritt vilken del du vill gå. Varje del tar ca 30 minuter. Du kan med fördel gå alla tre delarna oavsett om du är jägare, företagare eller inspektör.

Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter

Senast granskad 2024-11-12