Allergi och överkänslighet - lättläst
En del människor tål inte mat som andra kan äta utan problem.
De som är allergiska eller överkänsliga mot mat
kan till exempel få röda prickar, svårt att andas eller ont i magen.
Här kan du läsa om olika allergier och hur de fungerar.
Om du tror att du har en allergi:
kontakta din vårdcentral för att få rätt diagnos.
Det går att vara allergisk mot all mat.
I Sverige är det flera hundratusen personer som har en allergi mot någon mat.
Den mat som oftast ger allergiska reaktioner är
mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter, fröer, vete och baljväxter.
Baljväxter är till exempel jordnötter och soja.
Det är proteinet i maten som du kan bli allergisk mot.
Ämnet som gör dig allergisk kallas för allergen.
Vad beror allergi på?
Allergi beror på att kroppens normala immunförsvar,
inte fungerar som det ska.
Immunförsvaret uppfattar då vissa ämnen som främmande eller farliga,
och kroppen får en allergisk reaktion.
Forskarna vet inte varför vissa människor blir allergiska och andra inte.
Men de vet att ärftlighet spelar roll.
Alla reagerar på sitt sätt
Olika människor kan reagera olika på samma ämne.
Det kan också skilja på hur stora mängder av
ett ämne som de reagerar på.
För de som är allra känsligast räcker det med
mycket små mängder av ämnet för att de ska reagera.
Så här kan allergiska reaktioner se ut
De vanligaste allergiska reaktionerna:
- Illamående, magont, diarré.
- Eksem eller nässelutslag på huden.
- Astma
- Klåda i munnen
Mindre vanliga reaktioner:
- Svullna läppar, mun och hals.
- Rinnande ögon.
- Snuva
En allergisk chock kan vara livsfarlig
En del allergiker riskerar att drabbas av en allergisk chock,
en så kallad anafylaktisk chock.
Om det händer måste personen genast få medicin (adrenalin),
eftersom det är ett mycket allvarligt tillstånd som man kan dö av.
Alla reaktioner på mat är inte allergi
Många i Sverige får någon slags reaktion på mat.
Det kan vara en allergisk reaktion.
Men det finns också reaktioner som beror på
någon annan överkänslighet,
till exempel glutenintolerans (celiaki) eller laktosintolerans.
Vid laktosintolerans är immunförsvaret inte inblandat.
Matallergi – vanligast att få som barn
Allergi kan starta vid vilken ålder som helst,
men det är vanligast att få när man är barn.
De vanligaste allergierna hos barn är mot mjölkprotein och ägg.
Många barn växer ifrån sin allergi.
Men allergi mot nötter, jordnötter och fisk
finns oftast kvar hela livet.
Korsallergi – när allergi mot björkpollen påverkar annat
Om du är allergisk mot björkpollen kan du också reagera
när du äter exempelvis äpple eller hasselnötter.
Det kallas korsallergi och beror på att björkpollen och äpple samt hasselnötter
innehåller proteiner som liknar varandra.
Korsallergi ger oftast lindrigare symtom,
som kliande mun och hals.
De som är ”äkta” hasselnötsallergiker får ofta en allvarligare reaktion
om de äter hasselnötter.
De reagerar på andra ämnen i hasselnöt
än det som björkpollenallergikerna reagerar på.
Kontakta vårdcentralen för att få rätt diagnos
Om du tror att du är allergisk mot ett livsmedel
ska du vända dig till din vårdcentral.
Det är bra att få en diagnos så att
du vet vad du ska undvika.
Du kan också behöva få hjälp av en dietist
för att lära dig hur du ska äta.
Läs alltid ingrediensförteckningen
Om du är allergisk eller överkänslig
ska du alltid läsa ingrediensförteckningen när du handlar.
Det gäller även livsmedel du handlar ofta
eftersom innehållet kan ändras.
Vad betyder ”Kan innehålla spår av”?
Märkningen ”Kan innehålla spår av” betyder att
livsmedlet kan vara förorenad med ett visst allergen,
trots att det inte står i ingrediensförteckningen.
Om du är allergisk är det bra att veta om ett livsmedel
innehåller spår av det som du är allergisk mot.
De flesta personer som är allergiska behöver undvika livsmedel
som innehåller spår av den allergen som de inte tål.
Var extra uppmärksam på chokladprodukter och bageriprodukter.
Livsmedelsverket har hittat höga halter av
mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i sådana produkter.
Det finns inga gränsvärden för hur mycket allergen som
får finnas i ett livsmedel märkt med "Kan innehålla spår av".
Halterna av allergen kan variera från obefintliga till mycket höga.
Och samma produkt kan innehålla olika halter vid olika tillfällen.
Mörk choklad kan innehålla mycket mjölkprotein
Om du har svår mjölkallergi kan du behöva
undvika mörk choklad även om den inte har
mjölk i ingrediensförteckningen eller är
märkt med ”Kan innehålla spår av mjölk”.
Livsmedelsverket har nämligen hittat
höga halter av mjölkprotein i mörk choklad och i
produkter som innehåller mörk choklad.
De hade varken mjölk i ingrediensförteckningen
eller var märkta med ”Kan innehålla spåra av mjölk”.
Ljus choklad eller mjölkchoklad innehåller också mjölk,
men det syns i ingrediensförteckningen.
Det gör det tydligt för den som behöver undvika mjölk.
Prata med din läkare eller dietist om du är osäker på
hur svår din mjölkallergi är.