Kött och fisk

Ungdomarna äter för mycket rött kött och chark. Att minska på köttet är bra både för hälsan och miljön.

Vårt råd är att äta högst 500 gram rött kött och chark per vecka, eftersom för mycket rött kött och chark ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. I genomsnitt äter alla grupper utom tjejerna på gymnasiet mer rött kött och chark än så.

Killarna äter mer rött kött och chark ju äldre de är. På gymnasiet äter de dubbelt så mycket som tjejerna, i genomsnitt 140 gram per dag jämfört med drygt 70 gram. Samtidigt verkar köttkonsumtionen minska jämfört med för 15 år sedan när man tittar på femteklassarna.

De flesta äter fisk och skaldjur, i snitt en och en halv gång i veckan. För hälsan är det bra med fisk 2-3 gånger i veckan.

Det är inga större skillnader i fiskätandet mellan tjejer och killar eller åldersgrupper. Däremot äter ungdomar till föräldrar med kortare utbildning mindre fisk än ungdomar till föräldrar med eftergymnasial utbildning.

I Riksmaten ungdom deltog drygt 3 000 ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

Riksmaten ungdom

Senast granskad 2024-10-25