Investeringsprogram för livsmedels- och dricksvattenberedskap
Kommuner, regioner, livsmedelsföretag och primärproducenter kan behöva göra större investeringar för att kunna fortsätta att leverera mat och dricksvatten vid svåra störningar i kris och krig. Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten bygger nu upp ett program för stöd till investeringar som behövs för att klara livsmedels- och dricksvattenförsörjningen under allvarliga samhällsstörningar, men som företag och kommuner inte kan att göra med befintliga resurser.
Investeringsprogrammet är ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete mellan Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Myndigheterna ansvarar för sina respektive sakområden och Livsmedelsverket håller ihop programmet på sektorsövergripande nivå.
Varför ett investeringsprogram?
För att säkra Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning i kris och krig behöver kommuner, regioner, VA-producenter (dricksvatten och avlopp), livsmedelsföretag och primärproducenter göra investeringar så att deras verksamheter blir robusta nog att klara olika typer av svåra störningar.
Investeringar görs redan idag, men inte i den omfattning som krävs för en tillräckligt stark livsmedels- och dricksvattenberedskap. Bristen på investeringar beror bland annat på att ansvaret för och finansieringen av kommunernas beredskap är oklart och att företag inte kan göra investeringar som inte är marknadsmässigt försvarbara. Därför går staten nu in med ett ekonomiskt investeringsprogram för att höja förmågan.
Åtgärderna ska höja den samlade förmågan
På sikt kan investeringsprogrammet bidra till att stärka alla de viktiga samhällsfunktioner som ingår i beredskapssektorn – från robust primärproduktion och livsmedelsdistribution, till avfallshantering och avloppsrening.
Syftet med ett sammanhållet program är att öka effekten av åtgärderna för att stärka beredskapen hos verksamhetsutövare inom livsmedels- och dricksvattenområdet. Investeringsstödet ska ges till insatser som bidrar till att uppnå konkreta mål för respektive samhällsfunktion. Tillsammans ska insatserna bidra till att stärka den samlade förmågan på området.
Analyser av behov och möjliga åtgärder
Livsmedelsverket analyserar nu hur behoven ser ut inom butik, livsmedelstillverkning, dricksvatten och offentliga måltider och vilka åtgärder som kan bidra till att höja försörjningsförmågan. Det handlar till exempel om reservkraft, robusta IT-system och nödvattenutrustning. Även åtgärder för att öka kunskapen kan behövas, såsom kontinuitetsplanering och övningar. Samtidigt pågår ett arbete med att avgöra vilka av de identifierade åtgärderna som bör få investeringsstöd.
Naturvårdsverket arbetar med att utreda förutsättningarna för att ge investeringsstöd inom området avloppsrening.
Planerade insatser inom ramen för programmet
2026 räknar Livsmedelsverket med att det finns ett investeringsprogram på plats för att ge stöd till både offentliga verksamheter och företag som är viktiga för Sveriges livsmedels- och dricksvattenförsörjning.
Just nu genomför Livsmedelsverket ett pilotprojekt för att testa hur en stödinsats kan utformas, till exempel när det gäller urvalskriterier och beslut. Kommuner och regioner har kunnat söka medel för att stärka beredskapen inom offentliga måltider och dricksvattenförsörjning. Åtgärder som kan ge snabb och kostnadseffektiv förmågehöjning prioriteras i bedömningen av vilka som får del av bidraget.
Under 2025 planerar Livsmedelsverket fler pilotprojekt inom områdena offentliga måltider och dricksvattenförsörjning, men även när det gäller robusta livsmedelsbutiker.
Jordbruksverket har kommit längst i uppbyggnaden och börjar ge investeringsstöd och rådgivning för robust primärproduktion redan 2025. Mer information om det finns på Jordbruksverkets webbplats.