Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket inför ny modell för att följa upp svensk livsmedelskontroll

    Livsmedelsverket inför en ny modell för att följa upp och förbättra livsmedelskontrollen i Sverige. Uppföljningsmodellen bygger på ett antal indikatorer och ett index, som ska hjälpa till att mäta och följa upp att svensk livsmedelskontroll är riskbaserad, verkningsfull och rättssäker.

    2024-12-11 - Pressmeddelanden

  • Matsvinnet större under julen

    Var tredje person slänger mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags. Fisk och julskinka är den mat vi slänger mest av. God planering och bättre förvaring kan bidra till att mindre mat hamnar i soporna.

    2024-12-09 - Pressmeddelanden

  • Många sökte medel i pilotprojekt om investeringsstöd för livsmedels- och dricksvattenberedskap

    Nu är det klart vilka som får ta del av investeringsstöd i Livsmedelsverkets pilotprojekt för att stärka beredskapen inom dricksvattenförsörjning och offentliga måltider. Totalt 229 kommuner och regioner sökte stöd för att göra investeringar och 37 av dem får nu del av stödet.

    2024-12-06 - Pressmeddelanden

  • Mindre PFAS, salt och dioxin i maten

    Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning visar på positiva trender med minskade halter av salt, dioxin och PFAS i maten vi äter. − Det är glädjande siffror som visar att arbetet för att minska skadliga ämnen i maten ger effekt, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

    2024-12-05 - Pressmeddelanden

  • Företagens förtroende för Livsmedelsverket är fortsatt högt

    Allt fler företag, 78 procent, känner till Livsmedelsverket och tre av fyra livsmedelsföretag har högt eller ganska högt förtroende för Livsmedelsverket. Det visar en mätning av myndighetens förtroende som genomfördes under hösten 2024.

    2024-12-02 - Pressmeddelanden

  • Krav på att restauranger kan informera gäster om köttets ursprung

    Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.

    2024-11-29 - Pressmeddelanden

  • Ny europeisk bedömning - Sackarin fortsatt säker som tillsats och den acceptabla dagliga intagsnivån höjs

    Sötningsmedlet sackarin har fått en ny bedömning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Bedömningen är att sötningsmedlet är säkert för människor och att ingen koppling till cancer kan göras. Efsa höjer också gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss per dag utan fara för hälsan, den så kallade acceptabelt dagligt intag-nivån (ADI).

    2024-11-26 - Pressmeddelanden

  • Samlade förslag till fortsatt säker dricksvattenförsörjning

    Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs bland annat resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter och organisationer i en rapport till regeringen.   

    2024-11-25 - Pressmeddelanden

  • Vilseledande märkning av ris – stor europeisk kontrollinsats

    Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris. Över 600 ton ris kontrollerades och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var.

    2024-10-23 - Pressmeddelanden

  • Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre

    Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

    2024-10-21 - Pressmeddelanden