Pågående arbete med livsmedelsberedskap

Livsmedelsverket har, tillsammans med andra myndigheter, flera uppdrag för att bygga upp en uthållig beredskap för att Sveriges befolkning ska ha tillgång till mat och dricksvatten även vid kris och värsta fall krig. På den här sidan presenteras ett urval av det arbete som myndigheten gör.

Livsmedelsförsörjning

Det är först när hela Sveriges befolkning har tillgång till säker mat som vi har en fungerande livsmedelsförsörjning. Alla berörda aktörer måste bidra – både de som är verksamma i livsmedelskedjan och aktörer i andra sektorer som kedjan är beroende av för att kunna leverera. Därför har Livsmedelsverket en regelbunden dialog med myndigheter och näringslivet både i livsmedelssektorn och i angränsade sektorer.

Här listar vi några exempel på arbete som planeras eller pågår under 2025.

Exempel på arbete inom livsmedelsberedskap

  • Livsmedelsverket ska samordna och förvalta ett investeringsprogram för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Från januari 2025 bildas en ny enhet inom myndigheten som arbetar med att utveckla och utforma ett investeringsprogram som på sikt ska kunna bidra till finansiering av totalförsvarsviktiga investeringar både hos offentliga och privata aktörer.
  • Livsmedelsverket ska tillsammans med Jordbruksverket och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) inleda arbetet med att etablera omsättningslager för livsmedelssektorn.
  • Under 2025 fortsätter arbetet med regionala workshopar om åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan, där offentliga och privata aktörer regionalt utforskar hur man ska hantera svåra försörjningssituationer
  • Vi fortsätter att utveckla vår viktiga privat-offentliga samverkan som sker bland annat genom SKAL-gruppen, utifrån vilka behov gruppen ser
  • Under året fortsätter arbetet med att stödja kommuners och regioners arbete med beredskap inom området offentliga måltider, exempelvis genom att ta fram informationsmaterial, delta i och anordna workshops

Dricksvattenförsörjning

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och för att alla ska få vatten även vid kris och krig krävs det - precis som för övrig livsmedelsförsörjning - tillgång till el, diesel, it, transporter, personal, laboratorieresurser med mera avgörande för att dricksvattenproduktionen ska fungera.

Livsmedelsverket arbetar med flera olika uppdrag och projekt för att stärka den svenska dricksvattenberedskapen. Vissa arbeten görs på kort sikt och andra på längre, vissa syftar till att ge ett konkret stöd och beslutsunderlag medan andra är av mer utredande karaktär. Nedan presenteras ett urval av dessa.

Exempel på arbete inom dricksvattenberedskap

  • Översyn av lagstiftning för att upprätthålla dricksvattenförsörjningen till samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap.
  • Vidareutvecklar vägledningen för prioritering av fällningskemikalier inom dricksvattenproduktion och avloppsrening i samverkan med berörda aktörer och myndigheter.
  • Utvecklar förmågan hos nationellt dricksvattenlaboratorium att, utöver biologiska, även innefatta kemiska dricksvattenanalyser vid kris och krig.
  • Beslutsstöd och ökad mätkapacitet för dricksvattenproducenter och kommuner vid radiologisk nödsituation i hela hotskalan.
  • Utveckling av digitala verktyg till stöd i utbildning och planering för dricksvattenaktörer.
Senast granskad 2025-01-17