Efsa välkomnar synpunkter på ny riskvärdering av fluorid

2024-12-12

Ett förslag till vetenskaplig bedömning av ämnet fluorid finns nu att ta ställning till på den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsas webbplats.

Nästa sommar kommer EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet Efsa med en ny riskvärdering av fluorid, en så kallad scientific opinion. Under perioden 11 december 2024 till och med 9 februari 2025 är förslaget till riskvärdering föremål för en så kallad public consultation, vilket innebär att Efsa efterfrågar synpunkter på förslaget.

Säker intagsnivå skärps

Förslaget till ny riskvärdering är nu publicerat på Efsas webbplats. I den nya riskvärderingen föreslår Efsa en säker intagsnivå för fluorid på 3,3 mg per dag för vuxna, vilket är en sänkning mot dagens 7 mg/dag. Den säkra intagsnivån är satt för att skydda mot alla negativa effekter som fluorid kan ha. Den vanligaste negativa effekten är fluoros (missfärgningar på tänderna) hos barn.

Dricksvatten ger mest fluorid

Den största källan till fluorid är dricksvattnet, där det nuvarande gränsvärdet ligger på 1,5 ml fluorid per liter dricksvatten.

Andra källor till fluorid är till exempel grönsaker, fisk, te samt tandkräm och fluorsköljning.

- Den säkra intagsnivån är satt för att skydda de allra känsligaste, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.

Riskvärderingen av fluorid kommer att publiceras till sommaren. Efter det kommer EU-kommissionen ta ställning till om gränsvärdena för fluorid ska sänkas på grund av den nya bedömningen.

Bakgrund

Fluorid är ett ämne som förekommer naturligt i berggrunden på många ställen. Sverige har höga halter av fluorid i vissa områden.

Fluorid är inte nödvändigt för oss att få i oss, men en viss mängd fluorid kan främja tandhälsan.

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst: 018-17 53 40