Frågor och svar om bakterien MRSA

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har hittat bakterien MRSA på slaktkroppar av svensk gris. MRSA är en bakterie som är resistent mot flera olika antibiotika.

Bakterien är vanlig hos grisar i många andra länder men i Sverige har den tidigare endast hittats i ett fall hos gris. En orsak till det kan vara att producenter i Sverige, liksom i Norge och Finland, använder mindre antibiotika till djur än i många andra länder.

 

Vad är MRSA?

MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus) är en variant av bakterien Staphylococcus aureus. Den är resistent mot en stor och mycket viktig grupp antibiotika, dit bland annat penicillin hör. MRSA finns inte i tarmen, som en del andra bakterier, utan på huden, slemhinnor och i sår. Bakterien kan orsaka infektioner hos både människor och djur.

Kan man bli sjuk av MRSA om man äter griskött som innehåller bakterien?

I kartläggningar runt om i världen har man hittat MRSA i rått kött från djur, men den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) bedömer att risken för att MRSA sprids via mat till människor är mycket liten.

Går det att få bort antibiotikaresistenta bakterier i maten?

Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) bedömer att risken för att MRSA sprids via mat till människor är mycket liten. Med god hygien, det vill säga rena händer, redskap, bänkar och skärbrädor när du lagar mat med rått kött förhindras spridning av MRSA och andra bakterier i köket.

Vad hände med det griskött som innehöll MRSA? Kan det ha funnits i butiker?

Ja, kött som innehåller MRSA kan hamna i butiker. Risken för att MRSA sprids till människor via livsmedel bedöms dock som mycket liten.

Finns det någon som kontrollerar om kött innehåller MRSA?

I och med att risken för spridning av MRSA till människor via livsmedel är mycket liten sker ingen särskild kontroll av om kött innehåller bakterien.

Varför finns det antibiotikaresistenta bakterier?

När antibiotika används i onödan till både människor och djur kan bakterier bli motståndskraftiga, resistenta, mot ett eller flera antibiotika och spridas i samhället.

Att bakterier som är motståndskraftiga, resistenta, mot ett eller flera antibiotika ökar orsakar stora problem inom sjukvården och i samhället och gör det allt svårare att behandla bakterieinfektioner.

Vad görs för att minska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier?

Sverige, Norge och Finland är exempel på länder där producenterna använder mindre antibiotika till djur än i många andra länder. För att hålla nere användningen jobbar dessa länder aktivt med att förhindra att djuren blir sjuka. Det görs bland annat genom god hygien och skötsel, avel för friskare djur samt vaccinering.

Bakterier

Senast granskad 2024-08-26