Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter

Man med pojke plockar äpplen

Så nyttiga och så goda. Vissa år finns det äpplen i överflöd i vissa delar av landet - medan det på andra håll knappt finns ett enda äpple. Men att äta upp alla på en gång är omöjligt när hela trädgården dignar av frukt. Ett bra sätt att ta till vara på äpplena är att göra äpplemos eller must.

Här är några tips om vad du själv kan göra för att undvika mögelgifter i must och mos.

De flesta som tillverkar must tar äpplena till ett musteri som ansvarar för tillverkning och tappning av musten. För att minska risken för bildning av mögelgiftet patulin när musten tillverkas, men även när du gör mos, kan du själv tänka på att:

  • använda frukter som inte är angripna av mögel, eller skär bort mindre angrepp med god marginal
  • skölja frukterna så att eventuella mögelsporer försvinner från skalet
  • Förvara frukterna kallt och torrt för att undvika att mögelsvampar växer och att mögelgifter bildas
  • vara noga med att flaskor och andra förvaringskärl är rena.

Gör alltid en ny sortering av frukten precis innan du levererar den till musteriet. Ställ frågor till musteriet så att du vet att de känner till vikten av att minska mögeltillväxt och bildandet av mögelgift under lagring och tillverkning. Det innebär framför allt att de:

  • förvarar frukten kallt och torrt
  • sorterar bort skadade äpplen
  • kontrollerar eventuell mögelväxt inuti frukten genom att dela den före musttillverkningen.



Senast granskad 2024-08-27