Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen

Här kan du som odlar mat eller är lantbrukare
läsa om radioaktiva ämnen i mat och vatten.
Här får du veta vad du ska göra
om det händer en olycka som släpper ut mycket
radioaktiva ämnen i naturen.

Vad är radioaktiva ämnen?

Radioaktiva ämnen finns naturligt runt oss människor.
De finns i luften, på marken och i maten vi äter.
Men radioaktiva ämnen finns också i
till exempel kärnkraftverk och kärnvapen.

Hur farliga är radioaktiva ämnen?

Om du äter mat som innehåller för mycket radioaktiva ämnen
kan du bli sjuk i cancer.
Därför finns det lagar som styr så att
livsmedel i Sverige inte innehåller för mycket.

Om det händer en olycka i ett kärnkraftverk
eller om ett kärnvapen exploderar
så kan radioaktiva ämnen sprida sig.
De blir som ett fint damm som lägger sig
över mark, växter, hus och vägar.
Då kan det bli farligt för människor att äta och dricka.
När ett giftigt ämne sprider sig på det sättet,
så kallas det för att mark, vatten och djur blir förorenade.

Hur påverkas vatten och mat av
radioaktiva ämnen efter en olycka?

Efter en olycka i ett kärnkraftverk
eller en explosion av kärnvapen
kan mat och vatten som finns utomhus
förorenas av radioaktiva ämnen.
Det gäller till exempel

  • svamp, bär och vilda djur i skogen
  • fisk och vatten från sjöar
  • mat som människor odlar utomhus.

Kött och mejeriprodukter blir också förorenade,
om djuren äter gräs med radioaktiva ämnen.
Det finns också risk att dricksvattnet
förorenasom radioaktiva ämnen
hamnar i den sjö eller brunn
som kommunen hämtar vatten från. 

Så här kan du skydda maten
innan en olycka

Mat som är inomhus eller skyddas av plast
tar inte upp radioaktiva ämnen
– den går därför bra att äta efter en olycka.
Du kan skydda maten som du odlar
genom att lägga över plast eller en vattentät duk
om du vet att det finns risk för radioaktiva ämnen
till exempel efter en olycka.

Om du är osäker så ska du vänta på
att myndigheterna ger information.

Livsmedelsverket ger råd om mat
efter utsläpp av radioaktiva ämnen

Vi på Livsmedelsverket arbetar för att
alla människor ska få säker mat och säkert vatten.
Vi bedömer säkerheten efter en olycka eller explosion
som kan släppa ut radioaktiva ämnen.
Vi ger råd och stöd om mat till människor.
Vi hjälper också andra myndigheter att kontrollera
så att mat och vatten är säkert.
Men det är länsstyrelsen i det aktuella området
som ansvarar för att ta hand om radioaktiva ämnen
efter olyckan.

EU kan tillåta mer radioaktiva ämnen i maten
efter en olycka

En olycka eller explosion kan leda till
att det blir mer radioaktiva ämnen i maten och vattnet.
Då kan EU bestämma att mat och vatten får innehålla
mer radioaktiva ämnen under en kort period.
Det är inte farligt för människors hälsa att äta
mat med mer radioaktiva ämnen under en kort tid.
Då är det farligare att inte äta alls.

Efter tre månader måste EU ta ett nytt beslut
om hur mycket radioaktiva ämnen som får finnas i maten.

Senast granskad 2024-11-12