E-utbildning: Faror och risker

Vilka olika faror kan det finnas med livsmedel och i livsmedelskedjan, vilken risk kan de innebära och hur kan farorna hanteras? Detta och mycket annat får du lära dig i utbildningen Faror och risker.

I den här utbildningen får du lära dig om vilka typer av faror som kan finnas i livsmedel och få exempel på biologiska och kemiska faror. Du får också lära dig om faror som kan tillkomma under tillverkningsprocessen och om att förebygga, reducera och eliminera dem.

Utbildningen täcker in principerna om faroanalys och kritiska styrpunkter, så kallade HACCP, vilket är en förkortning av Hazard Analysis and Critical Control Points.

Du får även lära dig om några viktiga delar av livsmedelslagstiftningen som beskriver åtgärder för att minska eller begränsa förekomsten av mikrobiologiska och kemiska faror i livsmedel.

Utbildningen går också igenom vad begreppet ”risk” betyder inom livsmedelskontrollen och vad som menas med riskbaserad kontroll.

Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med offentlig livsmedelskontroll eller på ett livsmedelsföretag. När du genomfört e-utbildningen ska du som inspektör ha kunskaper för att självständigt kunna genomföra en livsmedelskontroll på ett sätt som tar hänsyn till kända hälsorisker. Om du jobbar på ett företag blir du mer förtrogen med faror och risker och hur du kan redovisa faror i faroanalysens olika steg. 

Utbildningen tar omkring 8 timmar att genomföra. Du kan pausa den och återuppta den vid ett senare tillfälle om du inte har möjlighet att genomföra hela på en gång. 

Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter

Senast granskad 2024-09-06