Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden.

  • Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

    Nu får Vindelnrökt skinka skyddad geografisk beteckning. Den skyddade geografiska beteckningen innebär att hela produktionsprocessen ska äga rum i det geografiska området Degerfors socken i landskapet Västerbotten.

    2024-06-27 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket vill göra det lätt för företag att göra rätt

    Kommentar till de ledare och debattartiklar som publicerats under rubriken ”Företagare får utstå en orimlig mängd krångel”.

    2024-06-27 - Kommentarer

  • Följ råden om kyckling - större risk att bli sjuk av campylobacter på sommaren

    Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar du risken att bli sjuk.

    2024-06-24 - Pressmeddelanden

  • Mindre salt i bröd och charkprodukter

    Mängden salt i bröd och chark, som korv och skinka, som köps i butik har minskat de senaste åren. Livsmedelsbranschen har under flera år arbetat för att minska mängden salt och nu syns resultatet i Livsmedelsverkets matkorgsundersökning.

    2024-06-19 - Pressmeddelanden

  • Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten

    Maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen. Mängden av miljögifterna dioxiner och PCB som vi får i oss från maten är den lägsta sedan mätningarna startade för 25 år sedan, men resultaten visar att halterna behöver minska ytterligare. Det är några av de första resultaten från Livsmedelsverkets nya matkorgsundersökning.

    2024-06-17 - Pressmeddelanden

  • Nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller i dricksvatten från egna brunnar

    Nu inför Livsmedelsverket ett riktvärde för PFAS i dricksvatten som kommer från egna brunnar. Dessutom sänks riktvärdet för arsenik, bly och kadmium.  - Det här är ämnen som vi bör få i oss så lite som möjligt av, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

    2024-06-13 - Pressmeddelanden

  • Nu vässar vi Nyckelhålet – och uppdaterar reglerna

    I fjol kom nya nordiska näringsrekommendationer. Nu ska även Nyckelhålets kriterier uppdateras för att bättre spegla den senaste forskningen. Allt för att underlätta för konsumenterna att hitta de hälsosammare valen i butikshyllan.

    2024-06-12 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket och SGU föreslår nationell insamling av dricksvattendata

    Livsmedelsverket och Sveriges geologiska undersökning (SGU) föreslår ett nytt system för nationell insamling och lagring av information om dricksvattenförsörjning. Förslaget underlättar för dricksvattenleverantörer och ger samtidigt en samlad översiktsbild av dricksvattensituationen i Sverige.

    2024-05-31 - Pressmeddelanden

  • Nya regler om vildsvin försenas efter synpunkter från EU

    De nya föreskrifterna om jägares försäljning av små mängder vildsvin och kött av vildsvin försenas eftersom EU-kommissionen har synpunkter på förslaget. Förslaget behöver nu ses över innan nya föreskrifter kan beslutas.

    2024-05-29 - Pressmeddelanden

  • Första slakt på gård – två Highland cattle i södermanländsk hage

    Nu har djurägare och slakterier större möjligheter att slakta djur på samma gård som de kommer från. Den första slakten skedde under lugna förhållanden i hagen på en gård i Södermanland.

    2024-04-09 - Pressmeddelanden