Matförgiftning - lättläst
Det finns flera saker som du kan göra och tänka på
för att minska risken att bli matförgiftad.
På den här sidan kan du läsa om
vilka råd som gäller för olika sorters livsmedel.
Om du blir matförgiftad är det viktigt att du
anmäler det till din kommun.
Då kan de förhindra att flera människor blir sjuka.
Vad är matförgiftning?
Du kan bli matförgiftad om du äter mat eller dricker vatten
som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter.
Vanliga symtom på matförgiftning är att du får diarré,
ont i magen, kräks, mår illa eller får feber.
Du kan bli matförgiftad både av mat som du lagar själv
och av mat som du äter på restaurang.
Om du blir matförgiftad ska du anmäla det
Om du tror att du har blivit matförgiftad av mat eller vatten
så ska du anmäla det till din kommun.
Kommunen kontrollerar då maten eller vattnet
för att se till så att inte fler blir sjuka.
Anmäl alltid – oavsett om du har blivit sjuk av mat
från affären, på en restaurang eller någon annanstans.
Så här kan du minska risken
för att bli matförgiftad
Gör så här för att minska risken att bli sjuk:
- Ställ in kylvaror i kylskåpet så snabbt som möjligt.
Kylvaror är kött och fisk
och mejeriprodukter till exempel mjölk och ost. - Se till att kylskåpet har en temperatur på cirka 4 grader
– då håller maten längre.
Ha gärna en termometer i kylskåpet. - Tvätta händerna noga innan du börjar laga mat,
men också direkt efter att du har rört rått kött och fågelkött. - Laga inte mat till andra om du är eller precis har varit magsjuk.
- ·Undvik att ta i mat om du har infekterade sår
eller eksem på händerna. - Använd rena köksredskap och håll rent på köksbänken
när du lagar mat. - Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött.
Då förhindrar du att bakterier förs över
från ett livsmedel till ett annat. - Använd hushållspapper för att torka upp köttsaft
– inte disktrasan. - Ställ in tillagad mat i kylskåpet så snart som möjligt.
Laga och förvara olika livsmedel på olika sätt
Du behöver hantera olika sorters livsmedel på lite olika sätt
för att minska risken att bli sjuk av dem.
Här kan du läsa om hur du ska hantera fisk, kött,
grönsaker, mejeriprodukter och vatten.
Fisk och skaldjur
- Frys fisk som du ska grava, marinera, kallröka eller äta rå.
Den behöver vara fryst i minus 18 grader i tre till fem dygn
för att parasiter som kan finnas i fisken ska dö.
Därefter kan du tina och äta den. - Ät inte musslor och ostron som plockats direkt från hav och strand.
De kan innehålla skadliga mikroorganismer och alggifter. - Om du kokar eller värmebehandlar ostron och musslor
i stället för att äta dem råa,
så är det mindre risk att du blir magsjuk. - Använd rätt mängd ättika och salt när du lägger in fisk
och förvara den sedan i kylskåp.
Använd ett recept som du vet fungerar.
Kött och fågel
- Se till att köttfärs och fågelkött blir helt genomstekt
när du tillagar mat med dessa. - Smaka inte på rå köttfärs.
Grönsaker och bär
- Skölj grönsaker med rent vatten.
- Koka frysta hallon i en minut.
Detta gäller om du köper frysta hallon som inte är plockade i Sverige. - Följ instruktionerna noga när du lagar torkade bönor och ärtor.
Läs på förpackningen eller i ett recept
hur länge du ska lägga dem i blöt och koka dem.
Mjölk och färskost
- Drick bara mjölk som har blivit pastöriserad.
Pastöriserad betyder att man värmer mjölken
på ett särskilt sätt så att farliga bakterier dör.
Se också till att bara äta färskost
som är tillverkad av pastöriserad mjölk.
Det här rådet är särskilt viktigt för små barn,
äldre personer och personer som är gravida
eller har nedsatt immunförsvar.
Dricksvatten
Om du har en egen brunn eller anläggning
som du dricker vatten från,
så är det viktigt att du kontrollerar kvaliteten på vattnet regelbundet.