Examensprojekt: Analys av tyreostatika i urin från nöt, svin, häst och får med LC-MS/MS
Nu finns möjlighet att genomföra ett examensprojekt på Livsmedelsverkets avdelning för laborativ undersökning och analys.
Man kan ansöka om flera projekt men ansöker man om fler så skall man ange en rangordning. Sista dagen för ansökan är den 20 januari. En engelsk version av annonsen finns tillgänglig vid behov.
Bakgrund
När djur varit sjuka och behandlats med läkemedel kan det finnas kvar små rester av läkemedel i det som sedan blir livsmedel, som till exempel i kött, mjölk och ägg. För vissa substanser finns det därav gränsvärden som inte får överskridas. Det finns också substanser som av olika anledningar är förbjudna/otillåtna att använda, vilket exempelvis kan bero på att de är skadliga för folkhälsan. Vid Livsmedelsverkets ackrediterade laboratorium analyseras läkemedelsrester inom offentlig kontroll enligt gällande EU-lagstiftning.
Tyreostatika är en grupp läkemedel som inhiberar sköldkörtelns funktion vilket resulterar i en hämmad produktionen av sköldkörtelhormon. En bieffekt av detta är viktökning, främst på grund av att vatten binds till vävnaden. Tyreostatika skulle därav kunna användas för att öka slaktvikten hos boskapsdjur i syfte att tjäna mer pengar. Användning av dessa substanser ger sämre köttkvalitet och är även en potentiell risk för folkhälsan på grund av läkemedelsresterna. Användning av tyreostatika i tillväxtfrämjande syfte är därav förbjudet för livsmedels-producerande djur inom EU. Låga halter av substansen 2-tiouracil, som ingår i gruppen tyreostatika, kan dock förekomma naturligt. Genom att analysera 4-tiouracil (ingår inte vår metod idag) går det att avgöra om 2-tiouracil tillförts illegalt eller om det är naturlig förekomst.
Inom området för analys av resthalter av farmakologiskt aktiva substanser som används till livsmedelsproducerande djur har en ny EU-lagstiftning (2021/808 [1], MMPR guidance doc [2]) börjat gälla. Den nya lagstiftningen reglerar bland annat valideringen av analysmetoder, hur rutinanalyser ska utföras samt tolkningen av analysresultat. Den nya lagstiftningen innebär att befintliga analysmetoder behöver valideras om och anpassas för att uppfylla de nya kriterierna.
Målsättning
Målet i detta examensprojekt är att inkludera en ny analyt samt sänka LOQ i en befintlig analysmetod samt, i mån av tid, genomföra en valideringsstudie för den matris och de djurslag som ingår i kontrollprogrammet. Studien kommer initialt att fokusera på metodutveckling, för att anpassa metoden efter de nya förutsättningarna, varpå en full validering kommer genomföras enligt gällande lagstiftning. Arbetet kommer att inkludera provupparbetning (beredning och extraktion), UPLC-separation och ESI-MS/MS-detektion (med trippel quadrupole mass spektrometer) samt data utvärdering.
Tveka inte med att skicka in din ansökan då intervjuer sker löpande.
Man bör också ha europeiskt medborgarskap för att kunna söka.
Sista ansökningsdagen 20 januari 2025.
Tidsplanering
Tiden som avsätts för projektet (20 veckor från start) kommer att delas upp i:
- Litteraturstudier (v 1-2)
- Introduktion i användning av LC-MS/MS instrumentering (v 2)
- Introduktion i laborativt arbete, provberedning och extraktion, standardberedning (v 3-6)
- Experimentellt arbete med metodutveckling, repeterbarhetsstudie samt pre-validering och validering (v 7-14)
- Rapportskrivning, (v 15-18)
- Förberedelse av muntlig presentation och opponering, (v 19)
- Presentation av examensarbete på Livsmedelsverket samt Lärosätet (v 20)
Kontaktperson på Livsmedelsverket:
Petter Englund, PhD
E-post: petter.englund@slv.se
Livsmedelsverket
Box 622
SE - 751 26 Uppsala
Tel. arb.: +46722196938
[1] Commission Implementing Regulation (EU) 2021/808 of 22 March 2021 on the performance of analytical methods for residues of pharmacologically active substances used in food-producing animals and on the interpretation of results as well as on the methods to be used for sampling and repealing Decisions 2002/657/EC and 98/179/EC.
[2] EURL Guidance on Minimum Method Performance Requirements (MMPRs) for Specific Pharmacologically Active Substances in Specific Animal Matrices, September 2020