Opastöriserad mjölk
Det finns en risk att opastöriserad mjölk sprider olika bakteriesjukdomar. De är särskilt allvarliga för barn upp till 10 år, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Opastöriserad mjölk kan innehålla bakterier som kan göra oss sjuka, till exempel campylobacter, ehec och listeria.
Får man sälja opastöriserad mjölk?
Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument (LIVSFS 2005:20). Den opastöriserade mjölken ska tappas upp på plats, direkt från mjölktanken eller från en separat mjölktank. Mjölken ska tappas upp när kunden är där.
Får man sälja opastöriserad mjölk via REKO-ring?
Är det farligt att dricka opastöriserad mjölk?
Ja, det kan finnas hälsoskadliga mikroorganismer i opastöriserad mjölk, främst bakterier. Livsmedelsverket avråder från att dricka opastöriserad mjölk. Rådet är särskilt viktigt för små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Sjukdomsframkallande bakterier
Opastöriserad mjölk kan innehålla flera olika typer av bakterier som kan orsaka sjukdom och ge allvarliga följder. Det gäller särskilt för barn upp till fem år, men barn är mer mottagliga ända upp till tio års ålder. Det beror på att barns olika försvarssystem mot sjukdomsframkallande bakterier inte är fullt utvecklade.
Trots att opastöriserad mjölk inte får säljas i butik har den orsakat sjukdomsutbrott genom åren. Eftersom opastöriserad mjölk sällan serveras till större sällskap rör det sig oftast om mindre utbrott eller enstaka fall.
Ehec och Campylobacter i mjölk har orsakat flera utbrott i Sverige, till exempel när skolklasser eller andra grupper har bjudits på opastöriserad mjölk.
Vanliga symtom vid infektion med Campylobacter är akuta magsmärtor och diarré. Följdsjukdomar, som ledinflammation, förekommer.
Symtomen vid infektion med Ehec varierar från mild diarré till magsmärtor och blodiga diarréer. Infektionen kan också leda till komplikationer i form av allvarlig njursjukdom (HUS), särskilt hos barn upp till fem års ålder och hos äldre personer. De som drabbas av komplikationer behöver ofta intensivvård och skadorna kan i värsta fall leda till behov av livslång dialys eller ha dödlig utgång.
Kan allergi förebyggas eller botas med opastöriserad mjölk?
Flera studier har visat att barn som växer upp i bondgårdsmiljö, och bland annat får opastöriserad mjölk, har mindre risk för att utveckla allergi och astma än barn som växer upp i stadsmiljö.
Studierna visar också att det är annat i bondgårdsmiljön som skulle kunna minska risken för allergi. Det går inte att säga vilken "bondgårdsfaktor" som är mest avgörande, utan troligen är det ett samspel.
Det finns ingen forskning som visar att man kan bota allergi genom att dricka opastöriserad mjölk.
Kan opastöriserad mjölk bota laktosintolerans?
Nej. Det går inte att säga att personer med laktosintolerans, det vill säga som inte kan bryta ner mjölksocker, blir symtomfria om de dricker opastöriserad mjölk. Pastöriseringen gör inte att det blir mer laktos i mjölken. Den påverkar inte heller vår förmåga att bilda enzymet laktas, som bryter ner mjölksockret.
Märkning
Det finns inget krav på att mjölkprodukter tillverkade av opastöriserad mjölk ska märkas med just uppgiften "av opastöriserad mjölk". Däremot finns ett krav på att mjölkprodukter som är tillverkade av obehandlad mjölk ska märkas med "framställd av obehandlad mjölk".
Livsmedelsverket rekommenderar företagen att frivilligt märka dessa produkter med uppgiften "av opastöriserad mjölk", eftersom bedömningen är att det är detta uttryck som de svenska konsumenterna förstår.
Fördjupning
Livsmedelsverket bedömer att hälsoriskerna med konsumtion av opastöriserad mjölk överväger den möjliga nyttan med avseende på minskad risk för utveckling av allergi.
Bedömningen grundas på att risken för att infekteras med bakterier är påtaglig och att barn är speciellt utsatta, vilket överväger en eventuell minskad risk för allergiutveckling genom konsumtion av opastöriserad mjölk före ett års ålder och under småbarnsåren. Pastörisering medför inte heller några påtagliga förluster av vitaminer.
Allergier
Det är oklart vad som orsakar utveckling av IgE-medierad allergi. Inom ramen för den så kallade hygienhypotesen bedrivs många epidemiologiska studier (observationsstudier) samt experimentella studier för att ta reda på vilken betydelse exponering för olika miljöer och mikroorganismer har för immunförsvarets utmognad och framtida allergiutveckling.
Risken för att bli allergisk är lägre för de barn som växer upp i bondgårdsmiljö. Flera tvärsnittsstudier visar också att konsumtion av opastöriserad mjölk är förknippat med lägre förekomst av olika allergiska symtom. Eventuellt är det den tidiga exponeringen, före ett års ålder, som främst är förknippat med lägre förekomst av allergiska symtom. Det går dock inte att utesluta att andra faktorer i bondgårdsmiljön, än opastöriserad mjölk, svarar för dessa effekter.
Det finns i dagsläget inga behandlingsmetoder för att fullständigt bota födoämnesallergi. Det finns inget vetenskapligt underlag som visar att opastöriserad mjölk botar allergi.
Kylförvarad opastöriserad mjölk innehåller inte lägre halter laktos än pastöriserad mjölk och kan därför inte rekommenderas i stället för pastöriserad mjölk till personer med laktosintolerans. Opastöriserad mjölk kan inte bota primär eller sekundär laktosintolerans.
Vitaminer
Det vetenskapliga underlaget för att bedöma effekten av pastörisering på vitamininnehållet i mjölk är svagt, men de underlag som finns tyder på att skillnaderna mellan vitaminkoncentrationer i opastöriserad och pastöriserad mjölk inte är av betydelse för näringsintaget i befolkningen.