Ekologisk mat

EU-logotyp för ekologisk mat

Här får du veta vad som krävs för att mat ska få säljas som ekologisk, hur den produceras och vilken märkning du ska titta efter om du vill köpa den. Du hittar också fakta om regler för och kontroll av ekologisk mat.

Vad är ekologisk mat?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Det är även tillåtet att använda biologiska bekämpningsmedel.

Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.

Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas.

Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.

Är ekologisk odlad mat nyttigare?

Ekologisk mat och miljö

Hur vet jag att maten är ekologisk?

I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan.

Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.

Vilka regler gäller?

Den som vill sälja produkter som ekologiska inom EU måste följa EU:s regelverk för ekologisk produktion. Du känner igen ekologisk mat som är producerad inom EU genom att EU-symbolen lövet finns på förpackningen.

Senast granskad 2024-10-01