Ursprungsland för kött på restaurang

Från den 1 mars 2025 ska restauranggäster kunna få veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån. De nya reglerna innebär att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kylt och fryst, inklusive malet, kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä.

På den här sidan kan du läsa om vad alla typer av storhushåll, exempelvis restauranger, skolmatsalar och sjukhuskök, ska kunna informera dig om när du serveras kött.

För många är det viktigt att veta var köttet på restaurangen kommer ifrån. De nya reglerna ger dig möjlighet att välja kött utifrån varifrån det kommer.

Redan i dag finns det krav på att vissa typer av kött ska märkas med ursprungsland när det säljs i butik. Det är för samma kött du nu även har rätt att få veta dess ursprung på restaurang. Med ursprungsland menas det land där djuren som köttet kommer från är uppfödda.

För detta kött har du rätt att få veta ursprung

Enligt de nya reglerna måste restauranger ange ursprungslandet för kylt och fryst inklusive malet kött som används som ingredienser i deras maträtter av

  • nötkött
  • svinkött
  • fårkött
  • getkött
  • fjäderfä.

För detta kött kan du inte kräva att få veta ursprung

För annat kött än nötkött, svinkött, fårkött, getkött och fjäderfäkött kan du inte kräva att få veta ursprungslandet. Sådant kött är

  • till exempel hästkött, renkött och älgkött
  • inköpta köttprodukter som till exempel inköpt marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar
  • kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.

Självklart får restaurangen frivilligt informera om ursprung även för detta kött.

Reglerna om ursprung gäller delvis för hämtmat

Restauranger och storhushåll måste ange ursprungslandet för den typ av kött som listas i reglerna när maten serveras eller hämtas på plats. Det betyder att

  • reglerna gäller vid hämtmat när du som konsument själv hämtar maten vid restaurangen
  • reglerna gäller inte när du beställer hemkörning av maten.

Informationen om ursprung kan visas skriftligt eller muntligt

Restauranger kan välja hur de vill visa ursprungslandet för köttet. De kan till exempel skriva det i menyn men de kan också berätta när du frågar personalen.

Det ska vara tydligt för dig som gäst hur du kan få informationen. Ett exempel är en skylt ”Fråga oss om köttets ursprung”. Om restaurangen väljer att berätta om ursprunget för köttet för varje gäst behöver de inte ha någon särskild skylt.

Kött med ursprung från flera länder

Ibland kan kött komma från flera olika länder. Exempel på det är när en restaurang köpt in kött från djur som fötts upp i olika länder, till exempel viss del svensk oxfilé och resten oxfilé från Irland. Ett annat exempel är kött från ett och samma djur som fötts upp i olika länder. Restaurangen kan då ange detta med uttryck som

  • ”ursprungsland: flera medlemsstater”
    eller
  • ”ursprungsland: flera tredjeländer”

Det går också att ange som

  • ”ursprung: EU”
  • ”ursprung: icke EU”
  • ”ursprung: EU och icke EU”.

Restauranger följer strikta regler om ursprung av kött

Restauranger är skyldiga att följa strikta regler för att informationen om köttets ursprung ska vara korrekt. De måste uppdatera informationen om köttets ursprung varje gång de får in kött med ett nytt ursprungsland. Myndigheterna kontrollerar också att reglerna efterlevs.

Senast granskad 2024-12-16