Ehec - lättläst
Ehec är en bakterie kan finnas i kött.
Du kan bli sjuk om du äter mat som innehåller ehec.
För att minska risken att få i dig bakterien
ska du tvätta händerna noga när du lagar mat.
Se också till att rått kött inte kommer nära annan mat
och att köttfärs alltid blir helt genomstekt.
Vad är ehec?
Ehec är en bakterie som kan bilda gifter
i tarmen på människor.
Var finns ehec?
Bakterien ehec finns över hela världen.
Ehec är vanligast i tarmarna på kor,
men finns också hos får och getter.
Djuren behöver inte vara sjuka själva,
utan bakterien kan spridas via deras bajs.
Människor har fått i sig ehec och blivit sjuka
till exempel när de har ätit kallrökta korvar
och hamburgare som inte varit tillräckligt genomstekta.
Bladgrönsaker, till exempel sallad, har också
gjort människor sjuka.
Det beror antagligen på att salladen har odlats
med gödsel och vatten som innehållit ehec.
Ehec kan också finnas i mjölk
som inte har blivit pastöriserad.
Pastöriserad betyder att man värmer upp mjölken
på ett särskilt sätt så att farliga bakterier dör.
Vilka symtom får du om du äter mat med ehec?
Om du har ätit mat som innehåller bakterien ehec
så kan du få kraftiga diarréer som ibland innehåller blod.
Du kan också må illa och kräkas.
Ibland ger ehec milda symtom
och kanske märker du inte ens att du har blivit sjuk.
Ehec kan i vissa fall leda till svåra sjukdomar,
till exempel kan njurarna skadas allvarligt.
Det räcker att få sig ett litet antal bakterier
för att Ehec ska orsaka sjukdom.
Finns det människor som är extra känsliga för ehec?
Alla människor kan bli sjuka av ehec,
men barn under 5 år riskerar att bli allvarligt sjuka.
Äldre människor är också extra känsliga
för sjukdomar som ehec kan orsaka.
Så här kan du minska risken för att bli sjuk av ehec
Det finns flera saker som du kan göra för att minska risken
för att du eller andra blir sjuka av ehec.
Här följer exempel på några viktiga saker.
Håll god hygien när du lagar mat
Att hålla god hygien innebär att du är noga med
att tvätta dina händer och diska redskap och skärbrädor
innan och under tiden som du lagar mat.
Så här ska du göra för att minska risken för ehec
när du lagar mat:
- Tvätta alltid händerna med tvål och vatten
innan du börjar laga mat,
och alltid direkt efter att du har tagit i rått kött och köttfärs
eller tagit i använda knivar och köksredskap. - Torka händerna torra med en ren handduk
eller med hushållspapper. - Var noga med att hålla isär rått kött och annan mat
– särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel sallad. - Diska knivar och skärbrädor noga
när du har skurit rått kött.
Då förhindrar du att bakterier förs över
från ett livsmedel till ett annat. - Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar dina händer
eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap
för att undvika att det stänker smutsigt vatten
på annan mat, köksbänken och dig själv. - Håll rent på köksbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper
– inte med disktrasan.
Koka eller stek köttfärs ordentligt
- Ät inte rå köttfärs
och låt inte små barn smaka på rå köttfärs,
eftersom den kan innehålla ehecbakterier. - Koka eller stek köttfärsen ordentligt
så dör alla bakterier.
Så här vet du om köttfärsen är tillräckligt lagad:
Det räcker inte med att titta på köttfärsens färg.
Köttfärs kan bli brun och se färdig ut,
innan den har blivit tillräckligt varm.
I färdig köttfärs finns inga kötttrådar
och köttsaften ska vara ofärgad inte rosa.
Det säkraste är att mäta temperaturen med en termometer
till exempel i en köttfärsbiff.
Köttfärs ska ha nått 70 graders temperatur
för att vara genomstekt.
Andra saker du kan göra för att undvika ehec:
- Drick bara mjölk som är pastöriserad
och ät bara färskost om den är gjord på pastöriserad mjölk. - Skölj alltid grönsaker noga.
- Tvätta alltid händerna noga efter att du har klappat djur,
särskilt kor, får och getter.