Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre

2024-10-21

Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har undersökt hur 1,5-åringar och 4-åringar äter. Det är första gången matvanorna hos 1,5-åringar undersökts, vilket gör resultaten unika. 4-åringars matvanor undersöktes senast 2003. 

– Det är väldigt positivt att utvecklingen går åt rätt håll, att små barn äter mer hälsosamt än tidigare. De flesta barn äter frukt och grönt varje dag och även om hälften av 4-åringarna äter för mycket socker, äter de betydligt mindre godis, saft och snacks än barn som var fyra år 2003, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket.

De yngre barnen äter bättre än de äldre

1,5-åringarna äter relativt sett mer frukt och grönt än 4-åringarna, i och med att frukt och grönt står för en större del av deras mat än 4-åringarnas. 1,5-åringarna äter också betydligt mindre socker i olika former än 4-åringarna.

– Det skulle vara fantastiskt om 4-åringarna fortsatte äta lika bra som de gjorde när de var yngre. Nu lägger de bland annat till mer godis, snacks och söta drycker men ökar inte på frukt och grönt trots att de äter mer mat, säger Lotta Moraeus.

Positiv utveckling – men det behöver bli bättre

Hälften av 4-åringarna äter mer socker än rekommenderat och de flesta barn äter för mycket mättat fett och för mycket salt. Många av både 1,5-åringarna och 4-åringarna äter mer kött och chark än vad som är hälsosamt. Framför allt äter många barn betydligt mer chark, exempelvis korv, än vad som är nyttigt.

– Många barn tycker om korv och det är snabb och lättillgänglig mat. Men att ibland byta ut korven mot något annat, som fiskpinnar, kyckling eller falafel är ett jättebra steg, säger Lotta Moraeus.

Det finns socioekonomiska skillnader i matvanorna redan bland småbarnen. Barn till föräldrar med kortare utbildning äter mer kött och chark och oftare godis än barn till föräldrar med längre utbildning.

– Det behöver bli enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst. Här behövs insatser från många olika aktörer i samhället, säger Lotta Moraeus.

Några snabba fakta från undersökningen

  • De flesta äter grönsaker eller frukt varje dag, i snitt cirka 275 gram per dag.
  • Hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av 4-åringarna äter mer än 350 gram rött kött och chark per vecka.
  • Nästan alla äter fisk. Knappt en tredjedel äter fisk 2–3 gånger i veckan.
  • Nästan hälften av 4-åringarna äter för mycket socker.
  • 15 procent av 4-åringarnas kaloriintag kommer från godis, kakor, saft och snacks. Det är betydligt mindre än 2003, då 23 procent av kaloriintaget kom från sötsaker och snacks.
  • Barnen får generellt i sig tillräckligt av de näringsämnen de behöver och risken för brist på vitaminer eller mineraler bedöms vara liten.

Att veta hur olika grupper i befolkningen äter och vilka ämnen vi får i oss från maten är viktigt för att kunna följa och främja en bättre hälsa på kort och lång sikt.

Riksmaten småbarn är den sjätte rikstäckande undersökningen av svenskarnas matvanor som Livsmedelsverket genomför men den första studien med fokus på småbarn. Drygt 1 800 familjer spridda över hela Sverige registrerade vad barnen åt under två dagar. Ungefär 60 procent var 1,5-åringar, 40 procent var 4-åringar. Drygt 500 barn lämnade också blod- och/eller urinprov.

Under våren kommer fördjupade analyser att göras, bland annat om hur fysiskt aktiva barnen är, matens miljöpåverkan och analyser av oönskade ämnen i blodet. En rapport om de allra yngsta deltagarna i Riksmaten småbarn, bebisar på 9 månader, kommer också under 2025.