Så äter småbarn i Sverige - Riksmaten Småbarn 2021-24

Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar  Livsmedelsverkets undersökning av småbarns matvanor, Riksmaten Småbarn 2021-24.

Livsmedelsverket har undersökt hur 1,5-åringar och 4-åringar äter. Det är första gången matvanorna hos 1,5-åringar undersökts, vilket gör resultaten unika. 4-åringars matvanor undersöktes senast 2003. 

De flesta barn äter frukt och grönt varje dag. Många barn, både 1,5-åringar och 4-åringar, äter mer kött och chark än vad som är hälsosamt. Hälften av 4-åringarna äter mer socker än rekommenderat och de flesta barn äter för mycket mättat fett och för mycket salt. Men barnen får generellt i sig tillräckligt av de näringsämnen de behöver och risken för brist på vitaminer eller mineraler bedöms vara liten.

Riksmaten småbarn är den sjätte rikstäckande undersökningen av svenskarnas matvanor som Livsmedelsverket genomför men den första studien med fokus på småbarn. Drygt 1 800 familjer spridda över hela Sverige registrerade vad barnen åt under två dagar. Ungefär 60 procent var 1,5-åringar, 40 procent var 4-åringar. Drygt 500 barn lämnade också blod- och/eller urinprov.

Obs! Vi hade ett problem med PDF-filen som nu är åtgärdat.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Matvanor - Barn
Utgivningsår
2024
Antal sidor
292