Hållbar livsmedelskonsumtion

En grupp med människor i olika åldrar som äter mat på veranda

Maten påverkar oss människor och vårt samhälle på många olika sätt. Bra matvanor bidrar till bättre hälsa, nu och i framtiden. En hållbar matproduktion kan ge positiva effekter på klimatet, miljön och djuren. Vad vi äter och hur vi producerar mat är därför centrala frågor för ett hållbart samhälle.

Livsmedelsverket arbetar för att främja en hållbar livsmedelskonsumtion på många olika sätt – genom kostråd, riktlinjer för offentliga aktörer, märkningen Nyckelhålet och genom dialog med företag i livsmedelsbranschen. Bland annat.

Råd för olika faser i livet

Livsmedelsverkets kostråd ger kunskap om hur man kan äta för att må bra på kort och lång sikt. I korthet innebär det att äta mycket mat från växtriket och lite mindre från djurriket. Vi ger också råd om hur man kan minska matsvinnet och göra miljösmarta matval.

Kunskap till hälso- och sjukvården och skolan

Förutom att hjälpa människor att göra medvetna val är kostråden ett viktigt underlag för rådgivning och undervisning, till exempel inom hälso- och sjukvården och skolan.

Riktlinjer för måltider inom vård, skola och omsorg

Livsmedelsverket tar fram nationella riktlinjer för måltiderna som serveras i förskola, skola, äldreomsorg och på sjukhus. Här kan de offentliga måltiderna gå före och visa vägen till en hållbar livsmedelskonsumtion. 

Nyckelhålet – en märkning för de hälsosammare valen

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets eget hälsomärke som har funnits i 30 år. Nyckelhålet gör det enklare att hitta de nyttigare alternativen i butikshyllan. Nyckelhålet används också som ledstjärna för livsmedelsföretag och driver på utvecklingen av ett mer hälsosamt matutbud.

Dialoger och samarbeten med livsmedelsbranschen

Livsmedelsproducenter och handeln har stora möjligheter att underlätta en hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket arbetar tillsammans med branschen för att driva på den utvecklingen. Här är några exempel: Vi följer upp branschorganisationernas arbete med frivilliga överenskommelser om att minska mängden salt och socker i maten. Vi deltar som partner i FullkornsFrämjandet, som syftar till att öka konsumtionen av fullkorn. Vi är partner i Generation-Pep, som arbetar för en aktiv och hälsosam livsstil bland barn och unga.

Livsmedelsverket samarbetar också med branschen för att minska matsvinnet i livsmedelskedjan, genom den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn, "Fler gör mer".

Mål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion

Livsmedelsverket har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram mål/förslag till mål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Syftet är att skapa en gemensam bild av vart vi ska, så att alla som har möjlighet att påverka drar åt samma håll – staten, regioner, kommuner, näringsliv och civilsamhälle.

Tillsammans med andra myndigheter har vi också enats om tio gemensamma målbilder för arbetet med ett hållbart livsmedelssystem.

Verksamhet

Senast granskad 2025-01-22