Låga halter av cesium-137 i svamp, bär och vilt

2025-01-10

Det finns väldigt lite radioaktivt cesium kvar i svamp, bär och vilt efter Tjernobylolyckan för nästan 40 år sedan. Det bekräftar Livsmedelsverkets undersökning utifrån prover som privatpersoner skickat in för analys.

I slutet av 2023 ombads privatpersoner att skicka in prover på svamp, rådjur och hjortron till Livsmedelsverkets undersökning av cesium-137 i livsmedel från skog och mark. Syftet var att bekräfta att nivåerna av cesium-137 var låga och inte innebär någon risk vid konsumtion.

Totalt analyserades 112 prover; 33 svampprover (främst kantareller och trattkantareller), 71 prover av rådjurskött och åtta hjortronprover. Att valet föll på just de livsmedlen beror på att svamp har en god förmåga att ta upp radioaktivt cesium, att rådjur äter svamp och att hjortron växer på näringsfattiga myrmarker där växter lätt tar upp cesium-137.

Geografiska skillnader

Analyssvaren bekräftar teorin; endast två prover visade halter över gränsvärdet på 1500 Bequerel/kg. Båda kom från så kallat nedfallsområde.

- Även om underlaget är litet så är vår bedömning att man kan äta bär, svamp och vilt i hela Sverige utan risk för hälsan, sett till cesiumhalten, säger Sara Gunnare, toxikolog på Livsmedelsverket.

Genom den geografiska spridningen av inskickade prover kan Livsmedelsverket också konstatera att mängden cesium varierar mellan olika platser i landet. Kartor finns i redovisningen nedan.

På Livsmedelsverkets webbplats finns rådgivning om hur ofta man kan äta livsmedel som är kontaminerade av olika halter av cesium-137.