Bisfenoler förbjuds i material som kommer i kontakt med livsmedel

2025-01-09

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.

Efsa bedömde 2023 att vi får i oss för mycket bisfenol A och att mängden vi utsätts för måste minska. Det gäller alla åldersgrupper. Därför har EU-kommissionen beslutat att det ska bli förbjudet att använda bisfenol A i olika material som kommer i kontakt med livsmedel.

- Eftersom vi främst får i oss bisfenol A via maten är detta ett bra beslut som leder till att vi utsätts för mindre mängd av ämnena, säger Sabina Litens Karlsson toxikolog på Livsmedelsverket

EU-kommissionens beslut innebär att det blir förbjudet att använda bisfenol A i de material där man vet att det främst används. Även andra bisfenoler som klassificeras som hälsofarliga förbjuds.

Mycket bisfenol A från lack i konservburkar

I livsmedelsförpackningar används bisfenol A till exempel i konservburkar, vissa behållare för mikrovågsvärmning och förvaringskärl samt hårda sportflaskor i plast. Lacken inuti konservburkar anses stå för en stor del av det bisfenol A vi får i oss från mat.  

Förutom i livsmedelsförpackningar används bisfenol A i varor som till exempel elektronisk utrustning, leksaker, möbler, läderprodukter, papper och kartong.

Påverkar immunförsvaret

De hälsoeffekter Efsa grundar sin nya skärpta bedömning på är i första hand att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion. Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Regler för att skydda konsumenter

För att undvika bisfenol A är det sedan tidigare inte tillåtet att

  • använda vid tillverkning av nappflaskor eller pipmuggar och andra dryckeskärl av polykarbonat för barn under tre års ålder.
  • använda beläggningar som släpper ifrån sig bisfenol A till mat som är avsedda för barn upp till tre år.

Det finns också ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får vandra över (migrera) från till exempel konservburkar till maten.

Övergångstider

Även om förordningen träder i kraft 20 januari 2025 så kan det under en övergångsperiod finnas förpackningar med dessa bisfenoler i butikerna, som då ska uppfylla de tidigare bestämmelserna. Hur lång övergångstiden blir beror på hur lång tid det tar att fasa ut bisfenolerna i olika material.