Soppa med linser och butternut squash

Den som inte gillar tjock soppa, kan tillsätta några deciliter krossad tomat. Det är också gott att krydda soppan med curry i stället för chili.

4 port

Tillagningstid: 45 min, varav arbetstid 15 min.

Du behöver:

  • 200 g butternut squash (rensad vikt)
  • 1 stor, gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 4-5 dl vatten
  • 2 dl röda linser (torkade, sköljda)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • ½-2 tsk paprikakrydda eller chilipeppar (beroende på önskad styrka)
  • 2 msk tomatpuré
  • vitpeppar och salt (med jod) (max 1 tsk)

 

  • Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd
  • 1-2 avokados

Gör så här:

  • Skala och tärna butternut squashen. 
  • Hacka löken och fräs i olja i en gryta. 
  • Tillsätt vatten (den mindre mängden), linser, buljongtärning och paprikakrydda/chilipeppar. Låt småputtra fem minuter. Tillsätt butternut squash-tärningarna, tomatpurén och eventuellt mer vatten, så att allt täcks. Låt koka tills allt är mjukt, 15-20 minuter. Rör om då och då.
  • Mixa soppan slät. Tillsätt vatten till önskad konsistens.
  • Smaka av med peppar och salt och servera med ett gott bröd med mosad avokado.

 

 

Soppor

Senast granskad 2021-08-26