Potatis- och purjolökssoppa med bacontopping

En fullmatad soppa toppad med lite bacon och tomathack. Byt gärna ut bacon mot marinerad tofu i tärningar eller rostade kikärtor, så får du en vego-variant!

4 personer

Tillagningstid: 45 min, varav arbetstid 25 min.

Du behöver:

  • 400 g potatis
  • 3 persiljerötter, 3-4 palsternackor eller 1 rotselleri (400 g skalad vikt)
  • 2 purjolökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl lättmjölk
  • peppar och salt (med jod) (max 0,5 tsk)
  • persilja efter smak
  • citronjuice

Dessutom:

  • 3 tomater
  • 125 g bacon

Tillbehör: Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakt fullkornsbröd.

Gör så här:

  • Skala och skär potatis och persiljerötter i skivor. Ansa och skiva purjolökarna. Hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en gryta. 
  • Tillsätt vatten och buljongtärning och låt småkoka ca 20 minuter eller tills allt är mjukt. 
  • Tillsätt mjölken och låt koka upp. Mixa eller vispa soppan slät och smaka av med peppar, salt, persilja och citron. Spar lite persilja att toppa med. 
  • Skär tomaterna i bitar. Strimla och stek bacon. Servera med ett gott bröd.

Tips!

Bacon kan gärna bytas ut mot marinerad tofu i tärningar, eller rostade kikärtor.

Soppor

Senast granskad 2022-09-07