Nya vildsvinsregler i korthet
Det finns flera sätt för dig som konsument eller livsmedelsföretagare att få tag på vildsvinskött och för jägare att sälja vildsvin. På den här sidan kan du läsa om de nya möjligheterna att sälja och köpa vildsvin och vildsvinskött.
Om det är lätt för jägare att sälja vildsvinskött skjuts också fler djur. Och om vildsvinsstammen minskar blir det mindre skador i naturen efter vildsvinens bökande efter mat. För att öka andelen svenska vildsvin som når tallriken har Livsmedelsverket infört nya regler gör det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger. Jägare kan också sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner.
Nedan följer en kort beskrivning av vad de nya reglerna innebär för dig som konsument, jägare och företagare. En mer utförlig beskrivning för jägare, livsmedelsföretagare (detaljhandelsanläggningar) och kontrollmyndigheter finns via länk nedan. Du hittar den också på Livsmedelsverkets utbildningsportal.
För dig som konsument
Som konsument kan du aktivt fråga efter vildsvinskött i butiker och restauranger. En ökad efterfrågan av vildsvinskött kan göra att även utbudet ökar och att fler butiker och restauranger köper in det.
För jägare som vill sälja till privatpersoner
Som jägare får du sälja tio hela och kött av tio vildsvin direkt till privatpersoner per år. Vildsvinskorv eller andra produkter av vildsvin räknas inte som kött. Om du vill sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner behöver du, innan du startar,
- ha gått en viltundersökarutbildning
- ha gått en kompletterande vildsvinsutbildning
Länsstyrelsen är din kontrollmyndighet. Det är alltså den myndighet som kontrollerar att du följer reglerna för att sälja vildsvin till privatpersoner och har den dokumentation som krävs.
Innan du säljer kött direkt till privatpersoner ska du också provta köttet för trikiner och vissa fall cesium. Köpare har rätt att ta del av provresultatet. Se Statens veterinärmedicinska anstalts film ”Säkert kött”.
För jägare som vill sälja till butiker och restauranger
Alla jägare får – utan krav på anmälan eller utbildning – leverera 25 oavhudade vildsvin per år direkt till lokala detaljhandelsanläggningar som har lokaler och utrustning för att slakta upp vildsvin. Det är då mottagaren som kontrollerar att köttet inte innehåller trikiner, och i vissa fall cesium, innan det får säljas till konsument. Jägaren behöver bland annat även uppge i vilken kommun vildsvinet är skjutet vid överlåtelsen.
Läs mer om vad som menas med en lokal detaljhandel på Livsmedelsverkets webbplats med fördjupning om livsmedelslagstiftningen.
Jägares leveranser av frilevande vilt och kött av frilevande vilt (Kontrollwiki)
Du kan, precis som idag, även lämna en obegränsad mängd vildsvin direkt till en vilthanteringsanläggning eller till en uppsamlingscentral som levererar vidare till en vilthanteringsanläggning. Då är det de som kontrollerar och provtar köttet. Till skillnad från lokala butiker och restauranger som tar emot vildsvin från jägare kan vilthanteringsanläggningar sälja kött och köttprodukter till andra företag, både inom och utanför Sveriges gränser.
För verksamheter som vill ta emot vildsvin direkt från jägare
Om du som driver en lokal detaljhandelsanläggning (exempelvis butik eller restaurang) vill ta emot vildsvin direkt från jägare behöver du meddela det till nuvarande kontrollmyndighet (kommunen).
Alla behövs för att nå målet
Frågor och svar om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin
Kan en jägare sälja eller ge bort till exempel vildsvinskorv direkt till privatpersoner?
Är det någon skillnad för en detaljhandelsanläggning att ta emot vildsvin och annat vilt?
Ja, en detaljhandelsanläggning kan bara ta emot hela vildsvin med päls och huvud direkt från jägare men kan, när det gäller annat frilevande vilt, ta emot både oavhudat vilt och kött av vilt, det vill säga avhudade slaktkroppar, fåglar utan fjäderdräkt, alla ätliga delar av djuret, inklusive blod. Kött från tamdjur ska alltid komma från ett godkänt slakteri.
Om jag har skjutit vildsvin och har en foodtruck och säljer vildvinsprodukter, kan det räknas som att sälja små mängder kött av vildsvin direkt till privatpersoner?
Foodtrucken jämställs med en restaurang (detaljhandelsanläggning). Enligt reglerna om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin får jägaren bara leverera hela vildsvin med pälsen på till en detaljhandelsanläggning. Du får inte leverera vildsvinkött till detaljhandelsanläggningar. Det innebär att du inte kan leverera eget vildsvinskött till din foodtruck utan måste köpa köttet från en vilthanteringsanläggning eller en grossist.
Varför får jägare bara leverera oavhudade vildvin till en detaljhandelsanläggning när hen kan leverera kött av annat vilt, till exempel älg eller rådjur?
Vildsvin är förknippade med fler och andra bakterier, virus och parasiter än annat frilevande vilt. Det gör det ännu viktigare att säkerställa att kött från vildsvin är hanterat och provtaget på att sätt som gör att det blir säkert att äta och går att spåra. Företagaren ansvarar för hygienen på det som hen säljer, vilket kan vara svårt om naket kött har hanterats utanför dennes lokaler och av andra än företagets personal. Företaget ansvarar också enligt lagstiftningen för att provtagning utförs för trikiner och, vid behov, cesium. Företagaren ansvarar även för att upprätthålla spårbarheten mellan analyssvar från provtagningen och de aktuella slaktkropparna, vilket inte är möjligt om enskilda köttbitar får levereras till företagaren. Bestämmelserna om att vildsvin endast får levereras oavhudade gör det möjligt för detaljhandelsanläggningen att ta sitt ansvar.
Varför får bara oflådda vildsvin levereras till detaljhandelsanläggningar när kött av vildsvin får levereras till privatpersoner?
När kött av vildsvin levereras till privatpersoner från jägare måste jägaren ha genomgått särskilda utbildningar om bl a viltundersökning, hygienisk hantering och provtagning av vildsvin. Vid sådana leveranser är det jägaren som ansvarar för att provtagningen utförs och att enbart djur som vars analyssvar inte visar förekomst av trikiner samt har halter av cesium under gällande gränsvärde säljs till konsumenter. För att få leverera vildsvin eller kött av vildsvin till privatpersoner måste jägaren också ha registrerat sig hos sin länsstyrelse och kontrolleras av dem.
Vid leverans till detaljhandelsanläggningar ligger det mesta ansvaret på företagaren. Företagaren som tar emot vildsvinet ansvarar för den hygieniska hanteringen, vilket kan vara svårt om naket kött har hanterats utanför dennes lokaler och av andra än företagets personal. Att huden är intakt över köttet är det bästa skyddet mot mikrobiologisk kontaminering när man tar ur, transporterar och hanterar slaktkroppen.
Företaget ansvarar också för att provtagning utförs för trikiner och, vid behov, cesium, samt för att upprätthålla spårbarheten mellan analyssvar från provtagningen och de aktuella slaktkropparna. Spårbarheten är inte möjlig om enskilda köttbitar får levereras till företagaren.