2018 nr 10 - Campylobacter från butik och klinik

Det regelbundna säsongsmönstret för campylobacterinfektion, med högre nivåer under sensommar och lägre nivåer under vinter och vårmånader, bröts under vinterhalvåren 2014/15 och 2015/16 då två större utbrott med koppling till kyckling inträffade. Från sommaren 2016 rapporterades återigen ovanligt många fall av campylobacterinfektion och under hösten sjönk inte heller antalet fall till för årstiden normala nivåer utan fortsatte ligga högt ända till och med juni 2017.

En samvariation mellan förekomst av campylobacter hos kycklingflockar provtagna inom ramen för branschens Campylobacterprogram och antalet sjukdomsfall syntes. Mot bakgrund av detta genomförde Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket under 2017 jämförande analyser mellan campylobacterisolat i färskt kycklingkött från butik och från patienter. Syftet var att tydliggöra orsaken till utbrottet samt att påvisa en koppling mellan campylobacter i kycklingkött och humanfall av campylobacterios. Denna rapport redogör för resultaten från dessa analyser.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Livsmedelskontroll
Utgivningsår
2018
Antal sidor
27