Mindre matsvinn när äggen får säljas en vecka längre i butik

2022-12-08

Bäst före-datum för ägg får vara max 28 dagar efter värpning men butikerna har bara fått sälja, eller skänka dem, i 21 dagar efter värpning. Nu kommer nya regler som säger att perioden förlängs från 21 till 28 dagar.  

De nya reglerna som träder i kraft 8 december ger butikerna mer tid att sälja äggen och leder sannolikt till minskat matsvinn.

-  Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen, säger Karin Fritz rådgivare på Livsmedelsverket

Ägg har lång hållbarhet om de förvaras kallt. Ofta är de bra långt efter bäst före-dag.

Förvara äggen i kylskåpet

Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur. Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40