Nötter och fröer
Nötter och fröer är vanliga orsaker till allergier hos både barn och vuxna. Även små barn kan vara allergiska mot nötter. Om nötter ingår i ett livsmedel måste det alltid stå i ingrediensförteckningen. Det gäller också för fröer av sesam eller senap.
Vad är nötter?
Symtom
Man kan ha en äkta allergi mot en särskild nöt. Men man kan också reagera på vissa nötter på grund av så kallad korsallergi. Man kan vara allergisk mot bara en sorts nöt eller reagera på ytterligare någon nöt eller annan växt som är nära släkt med den nöt man är allergisk mot. Det är mycket ovanligt att man är allergisk mot alla nötter.
Symtom vid allergiska reaktioner mot nötter och fröer kan vara hudutslag, andningssvårigheter, ont i magen med kräkningar och rinnande ögon och näsa. Man kan också få allvarliga livshotande, så kallade anafylaktiska, reaktioner. Allergi mot nötter växer i regel inte bort. Den som en gång utvecklat allergin får behålla den.
Den som reagerar mot till exempel hasselnöt på grund av korsallergi mot björkpollen, drabbas oftast av mildare symtom, som klåda i mun och svalg.
I vilken mat finns nötter och fröer?
Nötter och fröer är vanliga i frukostflingor (müsli), bröd, kakor, bakverk, choklad, glass, godis och efterrätter. Nötter kan också finnas i vegetariska och orientaliska rätter och i sallader. Snacks av olika slag består ofta av nötter. Nougat, mandelmassa och bakmassa innehåller till största del nötter, mandel eller aprikoskärnor.
Att undvika nötter och fröer kan vara svårt, eftersom de ibland döljs i maträtter och bakverk där man inte väntar sig att finna dem. Därför är det viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Om nötter, sesamfrö och senapsfrö finns i livsmedlet måste det anges. Oväntade reaktioner på nötter och fröer har skett när de inte funnits med i ingrediensförteckningen på choklad, bakverk, bröd och glass, men också i pastasås och panering.
Om du är allergisk mot nötter kan du även behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av" den nöt du är allergisk mot. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av bland annat hasselnöt i sådana livsmedel.
Korsallergi – släktskap mellan nötter och andra växter
Ungefär 70 % av dem som har pollenallergi mot björk, hassel och al får också milda allergiska symtom i form av klåda i munnen av vissa livsmedel som hasselnötter, äpple, persika eller valnöt. Det beror på att en proteindel i exempelvis hasselnötter, ett så kallat allergen, liknar ett allergen i björkpollen.
Många med björkpollenallergi reagerar också med liknande symtom på exempelvis mandel, råa äpplen, körsbär, råa morötter och eller rå potatis eftersom också de innehåller allergen som liknar ett björkpollenallergen. Oftast tolererar björkpollenallergiker upphettade eller kokta nötter, frukter och grönsaker bättre. Det beror på att det protein/allergen som ger reaktionerna förstörs vid upphettning.
Också stenfrukter brukar nämnas i samband med björkpollenallergi. Oftast menar man ett frö eller en frukt som ingår i den botaniska familjen Rosaceae, det vill säga plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, liksom mandel och aprikoskärnor. Äpple tillhör också familjen Rosaceae, men är ingen stenfrukt, utan en skenfrukt. Den uppsvällda blomaxeln och frukten bildar en "falsk" frukt.
Mandel och aprikoskärnor är alltså nära släkt, och många med allergi mot mandel reagerar också mot aprikoskärnor. Denna typ av korsallergi kan ge allvarligare symtom jämfört med korsallergin mellan björkpollen och vissa växter.
Bakmassa baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar och bör inte ätas av personer med allergi mot mandel.
Ett annat exempel på släktskap och korsallergi är att pistagemandel, rosépeppar och cashewnöt tillhör samma botaniska familj, se tabellen nedan. Även denna typ av korsallergi kan ge allvarligare symtom jämfört med korsallergin mellan björkpollen och vissa växter.
Kokosnöt kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är mycket ovanligt.
Muskotnöt och muskotblomma används som krydda. Muskot är inte släkt med andra nötter och fröer och någon korsreaktion mellan hasselnöt och muskot finns inte beskriven.
I tabellen nedan kan man se fler exempel över släktskap mellan olika nötter, fröer och frukter och se vilka som inte är närbesläktade.
Botaniskt släktskap mellan nötter, fröer och frukter
Nöt, frö, frukt | Latinskt namn | Familj | Släktskap |
---|---|---|---|
Cashewnöt |
Anacardium occidentale |
Anacardiaceae | Samma familj som pistagenöt. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle) |
Chiafrö |
Salvia hispanica |
Lamiaceae | Samma familj som mynta, salvia, oregano och timjan |
Dadel | Phoenix dactylifera | Arecaceae | Samma familj som kokosnöt |
Hasselnöt | Corylus avellana | Corylaceae | Släkt med björk (Betulaceae) |
Jordnöt | Arachis hypogaea | Fabaceae (Leguminosae) | Baljväxt, samma familj som sojabönor, lupin, bönor, ärtor, kikärter, linser m fl |
Kardemumma (frö) | Elettaria cardamomum | Zingiberaceae | Samma familj som ingefära (Zingiberis officinalis) och gurkmeja (Curcuma longa) |
Kastanj, ätlig | Castanea sativa | Fagaceae | Släkt med hasselnötter, björk och al men förknippats med korsallergi mot latex |
Kiwi | Actinidia deliciosa | Actinidiaceae | Korsallergi mot latex förekommer men är ovanligt. Är vanligtvis en äkta allergi |
Kokosnöt | Cocos nucifera | Arecaceae | Samma familj som dadel |
Linfrö | Linum usitatissimum |
Linaceae | |
Makadamianöt | Macadamia ternifolia/integrifolia | Proteaceae | |
Mandel | Prunus dulcis | Rosaceae | Samma familj som körsbär, plommon, persikor, aprikos och vejksel (Prunus mahaleb) |
Muskot (nöt) | Myristica fragrans | Myristicaceae | |
Paranöt | Bertholletia excelsa | Lecythidaceae | |
Pekannöt | Carya illinoensis | Juglandaceae | Samma familj som valnöt |
Pinjenöt | Pinus spp. | Pinaceae | |
Pistagenöt | Pistacia vera | Anacardiaceae | Samma familj som cashewnöt. Hit hör även mango (Magnifera indica) och rosépeppar (Schinus molle) |
Psylliumfrö | Plantago ovata | Plantaginaceae | |
Pumpafrö | Cucurbita pepo | Cucurbitaceae | Samma familj som gurka, melon, squash, zucchini |
Senapsfrö | Sinapis alba, Brassica nigra, Brassica juncea | Brassiaceae (Cruciferae) | Samma familj som kål, blomkål, broccoli och rädisor men mycket ovanligt med korsallergi |
Sesamfrö | Sesamum indicum | Pedaliaceae | |
Sheanöt | Vitellaria paradoxa | Sapotaceae | |
Solrosfrö | Helianthus annuus | Asteraceae (Compositae) | Till samma familj hör gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och malört (Artemisia absinthum) |
Vallmofrö | Papaver somniferum | Papaveraceae | |
Valnöt | Juglans regia | Juglandaceae | Samma familj som pekannöt |
Oljor
De flesta nötter och fröer är rika på olja. Olja och fett i sig utgör ingen risk för den som är allergisk mot nötter. Men ibland framställs oljan på ett sådant sätt att rester av protein förekommer. Sådana proteinrester kan utlösa allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot den nöt som oljan är framställd av. Framför allt kallpressade oljor innehåller proteinrester, men också raffinerade oljor av nötter och sesamfrö har bedömts utgöra en risk för allergiker.