EU-förordning 1169/2011

Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna

 På EUR-Lex finns mer information om till exempel beslutade och föreslagna ändringar, konsoliderade versioner samt andra rättsakter med kopplingar till den aktuella rättsakten.

Mer information om Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/2512

I bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 fastställs en lista över ämnen eller produkter som är kända att orsaka allergi eller intolerans hos konsumenter med allergi eller annan överkänslighet. Konsumenterna har därför rätt att få information om dessa ämnens förekomst i livsmedel. Ämnen som vetenskapligt fastställt inte orsakar reaktioner hos konsumenter med allergi eller överkänslighet kan undantas från kravet på allergenmärkning.

Berörda parter kan lägga fram bevis till EU-kommissionen om att produkter som härrör från ämnen som förtecknas i bilaga II under vissa omständigheter sannolikt inte orsakar negativa reaktioner hos personer. Utifrån artikel 21.2 i förordning (EU) nr 1169/2011 ska EU-kommissionen systematiskt ompröva och vid behov uppdatera listan för att ta hänsyn till de senaste vetenskapliga och tekniska rönen och säkerställa bättre information till konsumenterna.

Efsa publicerade i september 2023 ett uppdaterat vetenskapligt yttrande där de konstaterade att det är det ytterst osannolikt (≤ 1 % sannolikhet) att intag av emulgeringsmedel som tillverkats med behensyra från senapsfrön (dvs. E470a, E471 och E477) utlöser en allergisk reaktion hos personer som är allergiska mot senap under de föreslagna användningsvillkoren. Därför förs emulgeringsmedel som tillverkas med behensyra från senapsfrön (E 470a, E 471 och E 477) in som ett undantag i bilaga II till förordning (EU) nr 1169/2011.

Ändringen ska börja tillämpas från den 1 april 2025.

Senast granskad 2024-09-27