Livsmedelsverkets arbete med uppdraget om kostråden

Den 20 juni publicerades de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023. I tidigare versioner har man enbart tagit fram närinsgrekommendationer som är bra för hälsan, men denna gång har NNR även tagit hänsyn till hur det vi äter påverkar miljö och klimat. Regeringen har därför gett Livsmedelsverket ett tvådelat uppdrag: 1) att göra en konsekvensanalys av miljöaspekterna i nordiska näringsrekommendationer och beskriva hur den svenska livsmedelsproduktionen kan påverkas, liksom utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser, biologisk mångfald och djurvälfärd samt 2) att uppdatera de svenska kostråden.

Del 1 Konsekvensanalys av miljöaspekterna i nordiska näringsrekommendationer

Med hänsyn till de nya nordiska näringsrekommendationerna har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att:

  • Genomföra en konsekvensanalys av hur de miljömässiga hållbarhetsaspekterna som har integrerats i NNR 2023 kan påverka den svenska livsmedelsproduktionen och beskriva komplexiteten med dessa avvägningar mellan hälsa och miljö

  • Analysera vilka effekter de miljömässiga hållbarhetsaspekterna som har integrerats i NNR 2023 skulle få om de direkt införlivas i de svenska kostråden då det gäller utsläppen av miljöföroreningar och växthusgaser samt effekter för biologisk mångfald och djurvälfärd.

Del 2  Ändrat uppdrag att uppdatera de svenska kostråden

Det tidigare uppdraget att under 2024 uppdatera de svenska kostråden har ändrats. En fördjupad analys av det föreslagna kostrådet om rött kött ska göras. Livsmedelsverket ska avvakta med att uppdatera kostråden till dess att redovisningen av uppdraget skett, vilket ska ske senast 30 april 2025.

Senast granskad 2024-12-20