PM 2024 - Vad kostar matsvinnet i hemmet

Årligen slänger varje person i Sverige i genomsnitt 15 kilo mat i sopkorgen och ytterligare 18 kilo hälls ut i avloppet . Sammanlagt är matsvinnet alltså 33 kilo per person och år. Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.

Matsvinn är en utmaning längs hela livsmedelskedjan där mat hanteras och en betydande del av matsvinnet uppstår i hemmet. Anledningarna till att mat slängs är många och kan vara komplexa. Att slänga mat är ett slöseri med resurser som påverkar miljö och klimat och privatekonomin negativt. Matsvinn är ett slöseri både för individen och för samhället. När mat slängs i hemmet har den en högre miljöpåverkan, eftersom maten slängs i slutet av livsmedelskedjan, efter förädling, packning och distribution.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
PM
Ämne
Miljö och matsvinn - Undersökningar
Utgivningsår
2024
Antal sidor
8