Livsmedelsallergier och överkänslighet

Om man inte tål att äta viss mat kan det bero på att man är allergisk (matallergi). Man kan också reagera mot speciella ämnen, utan att det är fråga om allergi i egentlig mening.

Då används det vidare begreppet överkänslighet. Uppskattningsvis har cirka 15 procent av Sveriges befolkning någon överkänslighet mot mat.

Om man är överkänslig  gäller det att undvika att få i sig mat som man blir sjuk av. Ibland kan det vara svårt. Det är inte heller alltid lätt att, som förälder eller skolkökspersonal, panera och köpa mat som är säker att äta för den överkänsliga.

Publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Broschyr/Folder
Ämne
Allergi - Oönskade ämnen
Utgivningsår
2013
ISBN
978-91-7714-225-6
Antal sidor
28
Artikelnummer
SAH:1301
Pris
25 kr