L 2021 nr 15 - Kontroll av dioxiner och PCB i livsmedel 2014-2020

Livsmedelsverket genomför årligen ett provtagningsprogram för övervakning av att gränsvärdena för dioxiner och PCB i livsmedel inte överskrids. 

I programmet övervakas även halterna av dessa ämnen i de feta fiskarter som Sverige har undantag från gränsvärdena för.  Övervakningsprogrammet har utförs under flera år och resultaten kan i vissa fall ge indikationer om långsamma ändringar av halterna i livsmedel.  Analysdata från provtagningsprogrammet kan användas vid intagsberäkningar och som underlag då gränsvärden för dessa ämnen diskuteras inom EU.

Rapporten är i huvudsak en resultatsammanställning från åren 2014-2020 men vissa slutsatser av data över tidsperioden ges. Rapporten vänder sig till forskare, andra yrkesverksamma och allmänheten med intresse för miljöskadliga ämnen i livsmedelskedjan.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Livsmedelskontroll
Utgivningsår
2021
Antal sidor
72