L 2020 nr 17 - Cyanogena glykosider i livsmedel, riskhantering

Denna riskhanteringsrapport beskriver hur konsumenter kan minska risken för att få i sig skadliga mängder av cyanogena glykosider från livsmedel.

Cyanogena glykosider är växtgifter som kan ombildas till vätecyanid i kroppen. Höga doser vätecyanid kan ge allvarliga symptom som andnöd, förlamning, medvetslöshet och kan i värsta fall leda till döden.

Rapporten fokuserar på aprikoskärnor, bittermandel, kassava och linfrö, för vilka råd ges. Rapporten behandlar även råa bambuskott, kärnor från frukter inom familjen Rosaceae (förutom aprikos och mandel till exempel äpple, päron, plommon, körsbär, nektarin och persika), råa limabönor och sötmandel, för vilka inga råd bedöms nödvändiga.

Syftet med riskhanteringsrapporten är att redovisa och motivera vad som lett fram till råden.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Råd och rekommendationer
Utgivningsår
2020
Antal sidor
56