L 2019 nr 12 - Allergiskt kontakteksem och andra hudreaktioner mot nickel

Denna vetenskapliga rapport ersätter den allergibroschyr som Livsmedelsverket tidigare gett ut om "Nickel, krom och andra mineralämnen" samt delar av allergibroschyren "Tillsatser, kryddor och aromer".

Rapporten riktar sig främst till dietister, läkare och annan sjukvårdspersonal. I rapporten beskrivs olika sorters hudöverkänslighet med tonvikt på nickelallergi. Det är omdiskuterat vilken roll intag av nickel från exempelvis mat och dricksvatten har på eksem hos personer med kontaktallergi. Man utvecklar inte allergi mot nickel på grund av maten man äter men en del av de med systemiskt kontakteksem kan bli bättre i sina eksem genom att reducera intaget av nickel från mat och dryck. Det är sjukvården som ger råd till allergiska och överkänsliga individer utifrån deras sjukdom och känslighet. Denna vetenskapliga rapport innehåller inte råd men kan användas som underlag till råd och information för sjukvårdspersonal. Rapporten utgör också referenser till de texter om allergi och annan överkänslighet mot tillsatser som finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Allergi
Utgivningsår
2019
Antal sidor
24