Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat

2024-08-15

Så kallade rökaromer, som hittills varit godkända för mat inom EU, får framöver inte längre användas. Det har EU beslutat efter en bedömning från Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Bedömningen innebär att dessa rökaromer inte anses säkra att använda i mat.

Rökaromer används i mat som ett alternativ till traditionell rökning. Men de kan också användas för att ge röksmak i produkter som soppor, såser och drycker.

Hittills har det varit tillåtet att använda rökaromer i mat. Det blir framöver, efter beslut av EU-kommissionen, inte längre möjligt.

– Besluten innebär att de rökaromer som används i mat i dag på sikt försvinner. För att livsmedelsföretagen ska kunna anpassa sin produktion till de nya reglerna finns det övergångsperioder för olika typer av mat, säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket.

Rökaromer får användas i vissa livsmedel

Rökaromer används till exempel i kött, fisk och ost men även i livsmedel såsom soppor, såser, drycker och snacks med mera. Rökaromer får inte användas i alla livsmedel utan är godkända för vissa produktgrupper.

Godkännanden för rökaromer är tidsbegränsade till tio år. När tillverkarna ansöker om förnyat godkännande gör den europeiska säkerhetsmyndigheten, Efsa, en så kallad riskvärdering.

Anses inte säkra 

Med utvecklad metodik och bättre möjligheter att riskvärdera bedömde Efsa att rökaromerna inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska – det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.

–  Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem vilket nu också sker, säger Maria Florin

Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.