LIVSFS 2024:8

Livsmedelsverkets föreskrifter om handelsbeteckningar för fiskeri- och vattenbruksprodukter

Grundförfattningen

Nya föreskrifter om handelsbeteckningar för fiskeri- och vattenbruksprodukter

Bakgrund

Alla länder i EU är skyldiga att upprätta och offentliggöra en förteckning över de handelsbeteckningar för fiskeri- och vattenbruksprodukter som får användas i varje land, tillsammans med det vetenskapliga namnet för varje art. Eftersom ett flertal vetenskapliga namn har ändrats har Livsmedelsverkets föreskrifter om svenska handelsbeteckningar för fiskeri- och vattenbruksprodukter setts över. I samband med det har även tillfälliga handelsbeteckningar blivit fastställda och införda i föreskriften. Arbetet med att se över handelsbeteckningarna har pågått under 2023–2024 och under arbetet har bland annat fiskbranschen och Havs- och Vattenmyndigheten involverats.

När träder författningen i kraft och när ska den börja tillämpas?

Livsmedelsverket har nu beslutat nya föreskrifter om handelsbeteckningar för fiskeri- och vattenbruksprodukter (LIVSFS 2024:8). De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 december 2024, varvid Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:37) om handelsbeteckningar på fiskeri- och vattenbruksprodukter upphör att gälla.

Fiskeri- och vattenbruksprodukter, som före den 1 december 2024 har märkts med en vid märkningstillfället tillåten handelsbeteckning eller ett tillåtet artnamn, får dock säljas efter den 1 december 2024.

Vilka berörs av författningen?

Föreskrifterna berör verksamhetsutövare som hanterar de fiskeri- och vattenbruksprodukter som omfattas av kraven på konsumentinformation enligt artikel 35 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1379/2013, som till exempel färsk, fryst och rökt fisk.

Det innebär att livsmedelsföretag inom fiskbranschen samt detaljhandeln som säljer fisk direkt till konsument berörs. Att ange handelsbeteckningar för fisk i restaurang är dock frivilligt, men om det anges så ska den fastställda beteckningen användas. Föreskrifterna kommer även att beröra kontrollmyndigheterna, det vill säga kommunerna, Livsmedelsverket samt i viss mån länsstyrelserna, som utövar kontroll över dessa verksamheter.

Mer information

På den här webbsidan hittar du alltid uppdaterad information om hur märkningen ska utformas. Där hittar du även länkar till gällande föreskrifter och lista på tillfälliga handelsbeteckningar:

Tilläggsmärkning av fiskprodukter, tång och alger

Senast granskad 2024-10-30